Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Ekmek ve Onur: Kuru soğana muhtaç olmayacağız!

İşçilerin oluşturduğu Ekmek ve Onur Hareketi, “Asgari değil, insanca ve onurlu bir yaşam için bütçe” şiarıyla Kadıköy’de gerçekleştirdiği eylemde, “ Artık yeter, kuru soğana muhtaç olmayacağız!” vurgusunda bulundu.

Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen Emek ve Onur Hareketi, mecliste görüşülen 2022 bütçesinden haklarını istedi.

“Sefalete mahkum olmayacağız. Asgari insanca ve onurlu bir yaşam için Bütçe” yazılı pankart ile dövizlerin açıldığı eylemde, “Kuru soğana, kuru ekmeğe muhtaç olmayacağız” vurgusu yapıldı.

Sık sık, “İşsizlik yoksulluk kaderimiz değil”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “İşçiler birlikte, birlikte güçlü” sloganlarının atıldığı eylemde, Ekmek ve Onur adına haksız yere işten atılan ve 58 gün boyunca direnen Carrefour işçisi Gülbin Demirel okudu.

‘SESİMİZİ ÇIKARTMAZSAK BİZİM PAYIMIZA YOKSULLUK DÜŞECEK'

Her türlü krizin bedelini emekçilere ödeten bu düzene artık yeter demek ve 2022 bütçesinden haklarını talep etmek için bir araya geldiklerini vurgulayan Demirel, “Şu günlerde mecliste 2022 bütçesi görüşülüyor. Sesimizi çıkartmazsak eğer, bu bütçe görüşmelerinden bizim payımıza yoksulluk, vergiler, yeni borçlar, yeni zamlar ve işsizlik düşecek” dedi.

Al gülüm ver gülüm yaparak, ülkemizin bütün zenginliklerini küresel sermayenin, büyük patronların, savaş çetelerinin ve müsrif devlet kurumlarının hizmetine sunanların, işçilere “kuru ekmek, soğan ekmek” demagojisi yaptığını hatırlatan Demirel, buna razı olmayacaklarının altını çizdi.

“Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, bütçe bizim vergilerimizden oluşuyorsa eğer hakkımız olanı istiyoruz” diyen Demirel, “Buna karşı hükümet ve patronlar açlıkla, baskı ile bizi sindirmeye çalışırken, muhalefet de duruma kayıtsız kalıyor ve bize ‘ses etmeyin, sokağa çıkmayın, oyuna gelmeyin’ diyor. Ama ısrarla biz sermayenin oyunlarını bozmaya çağırıyoruz. Çünkü onların oyunları ‘açlık oyunları’, onların oyunları ‘ülke işçisini köleliğe mahkum etme oyunları’” diye konuştu.

‘KRİZİN BEDELİNİ BÜYÜK PATRONLAR VE ZENGİNLER ÖDESİN’

AKP iktidarının 12 Eylül'de sermayenin tuttuğu dileği gerçekleştirmeye çalıştığını, patronları güldürmeye, işçiyi-emekçiyi ağlatmaya devam ettiğini kaydeden Demirel, “Sermaye, ‘bir gün herkesin asgari ücretli olmasını’ diliyor. AKP iktidarı ise şimdi ortalama ücretleri asgari ücrete, asgari ücreti ise açlık endeksine fikslemek istiyor. Bu işçi sınıfına köleliğin ve açlığın dayatılmasıdır. Biz buna karşı seslerimizi birleştirip taleplerimizi yükseltiyoruz; asgari değil insanca ve onurlu yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz, 2022 bütçesinde işçilerin, emekçilerin bütçesi olsun, krizin bedelini büyük patronlar ve zenginler ödesin” dedi.