Elçi davası: 'İhmali olan tüm kamu görevlileri dahil edilmeli'

İnsan Hakları Ortak Platformu, 2015 yılında katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin davasına ilişkin yaptığı açıklamada, "cinayette icrai ve ihmali eylemi olan tüm kamu görevlilerinin davaya dahil edilmesini" istedi.

İnsan Hakları Ortak Platformu yazılı açıklamasında Elçi’nin davasının cezasızlıkla sonlanmamasını istedi.

Elçi, 28 Kasım 2015'te Amed Barosu adına Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken katledilmişti.

Platform, Elçi’nin öldürülmesinden önce Ahmet Hakan’ın sunduğu televizyon programında hedef gösterildiği hatırlatırken, davanın mahkeme önüne beş yıl sonra getirildiğine dikkat çekti.

Açıklamada olay yeri incelemesinin 111 gün boyunca yapılmaması nedeniyle delil bütünlüğünün bozulması, görgü tanıklarının ve olay yerinde silahlarıyla ateş ettikleri kamera kayıtlarıyla sabit olması nedeniyle potansiyel şüpheli olan kolluk görevlilerinin ifadelerinin olayın üzerinden aylar geçtikten sonra alınması gibi gerekçelerle soruşturmanın güvenirliliğinin şüpheli hale geldiği kaydedildi.

2016 yılında görüntülerin incelenmeye başlandığını ve Goldsmiths Londra Üniversitesi bünyesinde çalışan bir araştırma ajansının analizlerinin 2018'de Diyarbakır Başsavcılığına sunulduğunu ifade eden Platform, “Bu çalışma sonucunda olay yerindeki polis memurlarına yönelik kuvvetli suç şüphesine işaret edildi” dedi.

Platform, şüpheli polislerin soruşturmaya dahil edilmesi ve 5 yıl sonra iddianamenin Mart 2020'de mahkemeye sunulmasının adalete erişme yolunda geçte olsa bir başlangıç olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Türkiye insan hakları hareketini derinden yaralayan bu cinayetin tüm yönleriyle açığa çıkarılıp cinayette icrai ve ihmali eylemi olan tüm kamu görevlilerinin davaya dahil edilmesi ve Tahir Elçi’nin öldürülmesinin cezasız kalmaması çağrısında bulunuyoruz” denildi.