Eylül'de 6 gazeteciye hapis cezası verildi

Gazeteciler Cemiyeti, Eylül'de yargılanan gazetecilerden 6’sına toplamda 27 yıl 3 ay hapis cezası verildiğini açıkladı.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi İçin Medya/Medya İçin Demokrasi desteğiyle Gazeteci Hayri Demir tarafından yürütülen Haberin Bedeli projesinin Eylül ayı raporu açıklandı.
Raporda, Eylül ayında 9 ayrı kentte 32 ayrı davada 49 gazetecinin yargılandığı aktarıldı. Yargılamaların en fazla görüldüğü kentlerin başında 14 ayrı duruşma ile İstanbul gelirken, Amed 6 duruşmayla ikinci sırada yer aldı.

HAPİS, GÖZALTI, TUTUKLAMA...

Raporda, Eylül ayında görülen duruşmalarda, gazetecilerin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 266 yıl 4 ay 15 günden 649 yıl 4 ay 15 güne kadar hapis ve 80 bin TL tazminat talebiyle yargılandığı kaydedildi. Proje kapsamında kayıt altına alınan davalardan 3’ü karara bağlanırken, 29 duruşma ileri tarihlere ertelendi. Bu davalarda yargılanan gazetecilerden 6’sına toplamda 27 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Yargılanan 5 gazeteci hakkında ise beraat kararı verildi.
Rapora göre, Eylül ayında 4 gazeteci hakkında yeni dava açıldı. 6 gazeteci hakkında da yeni soruşturmalar açıldı. 3 ayrı gazete hakkında da yayınlanan haberler gerekçe gösterilerek 100’er bin TL’lik tazminat davası açıldı.

Çeşitli soruşturmalar gerekçe gösterilerek 4 gazeteci gözaltına alındı. Bir gazeteci ise hakkında verilen hapis cezasının kesinleşmesi üzerine cezanın infazı için cezaevine girdi.
Raporda, bir aylık sürede en az 8 gazetecinin tehdit, saldırı ve engelleme ile karşı karşıya kaldığı kaydedildi.