Facebook, 2018’de Türk işgali için YPG’yi sansürlemiş!

Sanal medya devi Facebook’un 2018 yılında Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgali sırasında Türk devleti ile anlaşarak YPG’ye sansür uyguladığı ortaya çıktı.

Propublica.org sitesinde yer alan geniş bir habere göre Türk devleti işgal saldırıları sırasında YPG’nin paylaşımlarını engellemek istiyordu.

Facebook’un iki numaralı ismi Sheryl Sandberg, Türk devletinin baskısına “Bunda sorun yok” diyerek yanıt verdi.

Üç yıl sonra YPG’nin fotoğrafları ve güncellemelerinin halen Türkiye’deki Facebook kullanıcıları tarafından görüntülenemediğine dikkat çekildi.

PERDE ARKASINDA TÜRK DEVLETİNİN YANINDA YER ALDI

Propublica, elde ettiği birçok e-posta ile konuşmalardan hareketle, Facebook’un sansür taleplerini nasıl “alışılmadık derecede” değerlendirdiğine işaret ediyor. Site, “Türk hükümeti Suriye’nin kuzeyindeki Efrîn’de Kürtlere saldırdığında Türkiye’de operasyonu eleştirdikleri için yüzlerce kişi tutuklandı” dedi.

Facebook’un kamuoyu önünde ifade özgürlüğüne değer verdiği yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan site, “Ancak Facebook, 2018’de perde arkasında Türkiye’nin askeri harekatının ortasında, nihayetinde hükümetin taleplerinin yanında yer aldı. E-postaların da gösterdiği gibi müzakereler, insan haklarına değil, platformu çalışır durumda tutmaya odaklanıyordu” diye yazdı.

ProPublica, Facebook’un Türk hükümetinden gelen yasal bir emri takiben Türkiye’deki sayfayı kısıtlama kararı aldıklarını doğruladığını kaydetti.

MUHALİFLERİ SUSTURUP ‘YASAL EMİRLERİ UYGULADIK’ DENİLEMEZ!

Facebook’un küresel kamu politikasından sorumlu başkan yardımcısı Joel Kaplan, 26 Ocak 2018’de Sandberg ve Facebook’un patronu Mark Zuckerberg’e gönderdiği bir e-postada, Türk hükümetinden bir emir aldıklarını belirtti. Kaplan, Türkiye’nin Facebook’a tüm erişimi engelleme tehdidinde bulunması halinde YPG sayfasının “derhal coğrafi olarak bloke edilmesi” tavsiyesinde bulundu. Bu tavsiyenin Facebook yöneticileri tarafından kabul edildiği belirtiliyor.

Önde gelen Facebook eleştirmenlerinden Oregon Demokrat Senatörü Ron Wyden, “Facebook, politik muhalifleri bastırmak için otoriterlere boyun eğemez ve sonra sadece 'yasal emirleri uyguladığını' iddia edemez” diye tepki gösterdi.

FACEBOOK TARİHİN KÖTÜ TARAFINDAN YER ALDI

Fransız 01net sitesi de bu habere yer vererek, “Facebook bir kez daha tarihin kötü tarafında yer aldı” yorumunda bulundu.  Site, “Facebook Türkiye’deki çıkarlarını korumak için Suriye Kürtlerini sansürledi” diye belirtti.