Fincancı’nın iddianamesi İstanbul’a sevk edildi

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın iddianamesi jet hızıyla hazırlanarak “yetkisizlik” gerekçesiyle İstanbul mahkemelerine sevk edildi. İddianameyle Fincancı’nın cezalandırılması ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması isteniyor.

Kurdistan Demokratik Partisi (KDP) ortaklığı ile Medya Savunma Alanları’nda kimyasal silah kullandığına dair araştırma yapılması gerektiğini ifade ettiği için tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın iddianamesi jet hızıyla hazırlanarak “yetkisizlik” gerekçesiyle İstanbul mahkemelerine sevk edildi.

“Terör örgütü propagandası” hazırlanan iddianamede gerillaların yayınlanan görüntülerinin ve Fincancı’nın bunları izlediğine ilişkin sarf ettiği cümlelerin “Şüphelinin olay yerine gitmeksizin nerede, ne şekilde çekildiği belli olmayan görüntüleri kastederek söz konusu durumun Minesota Protokolü kapsamında olay yerinde incelenmesi gerektiği şeklinde canlı bağlantının sonunda çelişkili beyanlarda bulunduğu” şeklinde aktarıldığı öğrenildi.

MEDYA HABER’E KATILMASI SUÇ SAYILDI

İddianamede, Fincancı’nın Medya Haber TV’ye konuk olmasının da “suç unsuru” olarak vurgulandığı görülüyor. Medya Haber TV kanalının yayın politikasına ve Fincancı’nın bu kanala katılımına ilişkin de şu cümlelere yer veriliyor: “Medya Haber TV'nin PKK silahlı terör örgütü ile doğrudan irtibatlı olduğunu gösteren kolluk araştırması ve yaptığı haberlerin dökümleri, şüphelinin Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı olarak ulusal düzeyde ve resmi bir sıfat ile gayri resmi bir haber kanalına canlı bağlantı yapmak suretiyle bulunduğu makamı, mesleki konumu ve propaganda faaliyeti somut olarak soruşturma dosyası kapsamında tespit edildiği…”

CEZALANDIRILMASI İSTENİYOR

Sonuç ve istem olarak iddianame, Fincancı’nın “175/1 maddesi uyarınca kabulü ile kovuşturma evresinin başlatılarak şüpheliye SANIK SIFATININ TEVDİİ, şüpheli hakkında atılı suçtan kovuşturmasının yapılarak öngörülen cezayla CEZALANDIRILMASINA, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında doğan yargılama masraflarının mahkûmiyet halinde şüpheliden TAHSİLİNE ve şüphelinin kasten işlemiş olduğu suç sebebiyle Türk Ceza Kanunu'nun 53. ve 58/9. Maddeleri uyarınca belli hakları kullanmaktan YOKSUN BIRAKILMASINA” cümleleriyle sonlanıyor.

Fincancı’nın ilk duruşmasının ne zaman olacağına dair tensip zaptının ise henüz hazırlanmadığı öğrenildi.

İDDİANAMESİ İSTANBUL’A GÖNDERİLDİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Hukuk Bürosu, Fincancı hakkında hazırlanan iddianamenin “yetkisizlik” gerekçesiyle İstanbul mahkemelerine sevk edildiğini duyurdu. Açıklamada, Ankara 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nin 27 Ekim’de tutuklama kararı verdiğini, 582 avukatın itirazına karşılık tutuklamanın devam ettiğini belirten TTB Hukuk Bürosu, savcılığın 10 Kasım tarihinde, Fincancı’nın tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilen sevk yazısını “aynen tekrarlayarak” iddianame haline getirdiğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Canlı yayınlarla servis edilen ve Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı hakkında kamuoyunda olumsuz bir algı yaratmak, yargı makamlarını etkileyip baskı altına almak için oluşturulan ‘evden çıkan materyaller’ hususunun gerçek olmadığı, tutuklama gerekçesinde de yer almamasıyla bir kez daha görülmüştür. Bu çarpıtmalar nedeniyle hukuki sürecin ayrıca yürütüleceğini de belirtmek isteriz.”

YETKİSİZLİK KARARI

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi önce kabul ettiği, sonrasında ise iddia edilen suçun işleniş yeri ve ikamet adresi gerekçe gösterilerek yetkisizlikle dosyayı İstanbul mahkemelerine sevk ettiği belirtilen TTB’nin açıklamasında, “Mevcut durum itibarıyla dava dosyası İstanbul mahkemelerine gelecek, davayı hangi mahkemenin göreceğinin belirlenmesinin ardından bu mahkemenin ‘yetki’ ile ilgili kararı beklenecektir. Şayet İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi yetkili mahkeme olduğuna karar verirse, dava İstanbul’da görülecektir. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Türk Tabipleri Birliği Hukuk Bürosu, Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın özgürlüğünden mahkûm olduğu her günün oluşturduğu haksızlığın bir an evvel ortadan kaldırılması için gereken tüm hukuki girişimlerde bulunmakta ve süreci takip etmektedir” ifadelerine yer verildi.