Fırat gibi akan yüreğiyle Mehmet Şirin İşlak

2013 yılında PKK saflarına katılan Mehmet Şirin İşlak, Fırat’ın asiliğini ve tüm yaşanan acıların öcünü almak için mücadele tarihine, Fırat Tolhildan olarak geçirir ismini.

Şırnak'ın İdil ilçesinde 1995 yılında Mehmet Şirin İşlak, çocukluğundan dinlediği gerilla hikayeleri ile büyür. Gerillaya olan merakı her geçen gün daha da çoğalır. Okul dönemlerinde öğretmenlerin Kürtçe yasağı vermesine ve düşmanın zulmüne karşı her zaman isyan etmiştir. Her fırsatta hayallerindeki gerillaları görmek için dağları, ovaları gezer. Bir gün bu hayali gerçekleşir.

Gerillalar köylerine gelir ve o günden sonra artık onlardan kopamaz. Tutkusuna kavuşan Mehmet Şirin İşlak, özlemlerindeki dostluğa ve dağların ruhuna ulaşmak için katılma isteğini söyler. Ancak gerillalar ona biraz daha büyüdükten sonra gelebileceğini söyler. Sabırsızca bu zamanın gelmesini bekleyen Mehmet yoldaş, 2013 yılında PKK saflarına katılır.

Yeni yaşamına büyük anlamlar katan Mehmet Şirin İşlak, Fırat’ın asiliğini ve tüm yaşanan acıların öcünü almak için mücadele tarihine, Fırat Tolhildan olarak geçirir ismini. Bu kutsal topraklarda, kendisinin ve halkının mücadelesini vermenin gururuyla Fırat yoldaş, artık hayallerinde yaşattığı bir gerilla savaşçısıydı.

EMEKÇİ VE GÜLER YÜZLÜYDÜ

Mehmet Şirin İşlak, şehit düşmeden önce bir röportajında şunları dile getirir: "Gerilla yaşamı, özelde bu dönemde bir öncü olarak savaşması, Kürt halkının öncülüğünü yapması çok farklı bir duygu. Dağlarda Kürt tarihinin çığlıkları her zaman yankılanıyor ve bu yankıya cevap olmalıyız. Toplum içerisinde kadın ve erkeğin arkadaşlığı farklı ve yanlış ele alınır. Ama gerillada öyle değil. Doğal bir yoldaşlık var. İki yoldaş olarak her yerde aynı işle uğraşıyor ve aynı mevzide savaşıyoruz, aynı davanın mücadelesini veriyoruz.

Her dört parçadan da katılımlar var. Eğitimlerde; kendimizi, tarihimizi tanıyoruz. Önderliğin öğretisiyle kendimizi yeniden var ediyor ve dönemin görevlerine göre kendimizi hazırlıyoruz. Düşman tarihimizi de yalanlarla çarpıtmış, verdiğimiz mücadeleyle çarpıtılan tarihimizi yeniden ve doğru haliyle yazıp bunu geleceğe taşıyoruz. Tabi bu Önderlik ve bu mücadelede şehit düşen yoldaşlarımız sayesinde oluyor."

Mehmet Şirin İşlak, emekçi ve güler yüzlülüğüyle gerilla sadeliğinde yaşardı. Yollarda kendimi daha iyi tanıyorum derdi. Yeni şeyler öğrendikçe çocuk yüreği sevinciyle hemen kendisini ele verirdi. Gerilla yaşamında kısa bir süre kals ada her anı dolu dolu yaşadı anlamlandırarak ve mücadele ederek. Fırat yoldaş , 2017 yılında Botan'a yapılan bir operasyon sonucu girdiği bir çatışmada şehit düşer..

Güneşe doğru yürü

Çatlamış nasırlaşmış patikalarda,

Papatyaların, nergis ve güllerin

Kokusunu içine çekerek

Güneşe doğru yürü.

Nefesin kesilecek her bir zirvede

Tabiat ananın güzelliğiyle büyüleneceksin.

Yüreğin konuşacak, gözlerin dilin olacak.

Yürü ki geleceğin hakikatini gönlüne nakşet.

Savaşın savaşçının yürekliliğini gör

Seveceksin onları.

Ş.Beritan Serhet