GÜNDEM 16 OCAK 2020

16 Ocak gündeminden öne çıkan başlıklar

-Kuzey Doğu Suriye’de Türk devletinin başlattığı işgal saldırıları ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Efrîn, iki yıldır bir Türk kenti gibi Hatay Valiliği ve olağanüstü şartlarla MİT tarafından yönetiliyor. Türk devleti kurduğu mekanizmalarla Kürtlere etnik temizlik uyguluyor, işbirlikçi Kürt’ü bile barındırmıyor.

-Tiyatronun sanat alanın önemli bir bölümü olduğunu ve toplumu etkilediğini söyleyen tiyatrocu Berfin Emektar, "Tiyatro sınırları ortadan kaldırıyor" diye konuştu.

-Amargi Zilda (Bahar Uçak), Malazgirtliydi. Genç yaşta Türk cezaevleriyle tanıştı ama oradan dağlara taştı. Cilo’dan Başûr’a, oradan Erzurum bölgesine varıp şehadete uzanana kadar düşmanın üzerine yürüdü.

-Şengal’e yapılan saldırıyı kınayan Mezopotamya İnançlar Platformu, “Irkçı faşist Türk devleti Şengal’de kalan ve köklerinden kopmayan halkımızı bu saldırılarla korkutarak, onları mülteciliği dayatmaktadır” dedi.

-Stuttgart’ta yargılanan Kürt siyasetçi Salih K. hakkında mahkeme 3 yıl hapis cezası verdi.

-BM tarafından yayınlanan bir rapora göre 2010-2019 arasındaki 10 yıl gezegenin bugüne kadarki en sıcak dönemi olurken, önümüzdeki yıllar büyük meteorolojik olaylara gebe.

-Yakın geçmişte keşfedilen ve dünyaya yakın yıldızlar etrafında bulunan iki exoplanette yaşam ihtimali araştırılıyor.

-Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Donald Trump’ın azil sürecine ilişkin iddianameyi imzaladı.