GÜNDEM 21 AĞUSTOS 2019

21 Ağustos 2019 gündeminden öne çıkan başlıklar

-Fransa’nın Strasburg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde süren Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemini, bu hafta İskandinav ülkelerinden gelen Kürt kadınları yürütüyor.

-Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel ile Plaza de Mayo annelerinden Nora Cortinas ve Mirta Baravalle, AKP'nin belediye gasplarına karşı karşı Kürt halkı ve HDP ile dayanışmaya çağırdı.

-Belediyelerin gasp edilmesine tepki gösteren DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Bu, sadece HDP ve Kürtlerin sorunu değil, demokrasi ve özgürlükten yana olan tüm halkların sorunudur. Susmak, bu yaşananlara onay vermektir" dedi.

-Alman siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşlar, HDP’li belediyelere yeniden kayyum atanmasını sert şekilde kınadılar. Sol Parti milletvekili Michel Brandt ise Dışişleri Bakanı Maas’a mektup yazarak Erdoğan rejimine siyasi baskı yapmaya çağırdı.

-Türk ordusu, Xakurkê’de gözle görülen 10’a yakın keşif uçağı ve drone desteğindeki sürekli bombardımanla tutunmaya çalışıyor. Gerilla ise küçük timler şeklinde araziye dağılıyor; “her yerde ve hiçbir yerde” taktiğini uyguluyor.

-Jinda Sozdar (Sabiha Üçoş) sonbaharın güzelliği ile yolculuk yaptı dolunay ülkesine (21 Kasım 2016’da Amed’in Bağlar ilçesinde şehit düştü). Yoldaşlık onunla dolunay gibi görkemli olurdu.

-Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’nın sol partilerinden PSOL ile Arjantin’deki önde gelen sendikalardan CTA tarafından yapılan açıklamalarda, HDP ve Kürt halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulandı.

-Riseup4Rojava oluşumu 6-7 Eylül tarihlerinde teslimatı veya yatırımlarla Türk devletinin Kürdistan'a yönelik işgal planını destekleyen ülkelerde eylemler düzenleyecek.