GÜNDEM 26 MAYIS 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Sığınmacılar, maske, dezenfektan, sağlık malzemesi gibi koruyucu ürünlere ulaşamazken, ne kadarının virüsü kaptığı ya da etkilendiği ise bilinmiyor.

-Zînî Wertê’de olup bitenler, burayla sınırlı değil, genel planın bir parçasıdır. Bunun için de başta Zînî Werte olmak üzere hat boyunca gerilla alanlarını kuşatmaya alma tutumu terk edilmeli.

-Türk devletinin özel savaş politikalarına değinen YJA Star gerillaları, "Gerilla ve halk birbirinden kopmaz bir bağ ile bağlıdır. Biz halkımız için bu dağlara gelmeyi seçtik. Kürdistan halkları bu gerçekliğinde farkındalar" dedi.

-HDP’li Iğdır Belediyesi'ni gasp eden Iğdır Valisi Enver Ünlü’nün ilk icraatı belediyede çalışan işçiler arasında ırkçı politikalar yürütmek oldu. Gaspçı kayyum, halkın belediyesini kısa süre içinde karakola dönüştürdü.

-Koronavirüs nedeniyle insanların çoğu bayramı evde geçirmek zorunda kalırken, Ömer Faruk Berkan gibi kimilerinin ise başını sokacak evi bile yok. Zenginlikten iflasa giden bir süreçte 15 yıldır sokakta yaşayan 60 yaşındaki Berkan, ‘Evde kal ama hangi evde?’ diyerek, bu devirde insanlığın bittiğini ve esas virüsün bu sistem olduğunu vurguladı.

-Avustralya’da yapılan bir araştırma, geçtiğimiz yıl ülkeyi büyük bir ekolojik felaketin eşiğine getiren orman yangınlarının gelecekte daha sık ve uzun süreli meydana geleceğini gösteriyor.

-ABD’de daha çok küçük uyduların daha düşük maliyetle fırlatılması için tasarlanan bir füzenin denemesinin başarısız olduğu duyuruldu.

-Covid-19 salgınıyla mücadele için önlemlerde geç kalındığı gerekçesiyle en fazla eleştirilenlerin başında gelen Britanya Başbakanı Johnson, ülkesinde temel ihtiyaç dışındaki tüm ticarethanelerin 15 Haziran’da açılabileceğini duyurdu.

-Akdeniz’de geçtiğimiz gün yaşanan bir tekne faciası, Covid-19 nedeniyle son aylarda yavaşlayan Afrika’dan Avrupa’ya mülteci göçünün yeniden yükselişe geçmesinin işareti olarak görülüyor.

-Fransa’nın denizaşırı topraklarında avlanan bir yarasa türüne dikkat çeken uzmanlar, Okyanusya kıtasında yayılmakta olan bir hastalığa yönelik uyarıda bulunuyor.