GÜNDEM 3 HAZİRAN 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-MİT ve Parastin’ın, gerilla kıyafetleri giydirilmiş bir güçle Güney’de katliam ve cinayetlere imza attırıp ardından PKK’ye karşı kapsamlı saldırı hazırlığı yaptığı bildirildi.

-İşgalci güçlerin saldırılarına karşı Kürtlerin birlik olmadığı taktirde parça parça yok edileceklerini söyleyen KCK Genel Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta, "Zinî Wertê ve Maxmur'da yaşananlar Kürt halkının onurunu kırıyor" dedi.

-Maryland University, Baltimore County’de Türkiye’deki Kürt kadın aktivizmi üzerine çalışma yapan Ruken Işık hem mezarlıklar hem de cenazeler üzerinden yaşanan politikanın Türkiye’nin ‘nekropolitika’sı, yani ölüm siyaseti olduğunu söyledi.

-AKP'nin cenazelere ve mezarlıklara dönük geliştirdiği saldırılara tepki gösteren HDP'li Ümit Dede "AKP toplumu korku ile teslim almaya çalışıyor. Ancak Kürt halkı AKP’nin korku politikalarına asla teslim olmayacaktır" dedi.

-Efrîn’de kadınların hedef alınmasına tepki gösteren, TJK-E “Kürt halkına ve kadınlara yönelik bu sömürgeci tecavüzcü zihniyete gerekli cevabı Kürt halkının Özgürlük Hareketi her zaman olduğu gibi öz savunma temelinde verecektir” dedi.

-Van’ın Başkale İlçesine bağlı Ömerdağ köyünde bulunan 200 yıllık sulama kanalını kayyum açmayınca köylüler kendi imkanlarıyla açıyor.

-ABD seçimlerinin en güçlü adayı konumundaki Joe Biden, Minnesota’da başlayan olayları kışkırtmakla suçlanan Başkan Donald Trump’ın ülkesini savaş alanına çevirdiğini söyledi.

-Devletlerin taraflara silah satmak için sıraya girdiği Yemen’de insani krizi sona erdirmek amacıyla yapılan bağış konferansında yeterli miktara ulaşılamadı.

-Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, son sağlık kriziyle birlikte yetersizliği açığa çıkan sivil savunmanın bugüne kadarki ‘gönüllülük’ ilkesiyle yürütülemeyeceği uyarısında bulundu.

-2019’da orman yangınları ve kesimlerinde rekor düzeye çıkılırken, yüz milyonlarca aracın bir yılda salacağından daha fazla karbondioksit de atmosfere salınmış oldu.