GÜNDEM 31 MART 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Beş milyon nüfusu olan ve bir milyon mültecinin bulunduğu Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetim alanları, koronavirüsle sınırlı imkânlarla ve yalnız başına mücadele ediyor.

-Bayburt M Tipi Kadın Kapalı Cezaevinde kadın siyasi tutsaklara yönelik keyfi uygulamalar, tehditler ve baskılar arttı.

-Türk ekonomisinin zaten ağır borç, savaş bütçesi ve tükenen kaynaklarla krizde olduğuna dikkat çeken iktisatçı Ramazan Tunç, şimdi faturanın salgına çıkarılacağını söyledi.

-ABD’nin, Patriot füze savunma sistemlerini Irak’a konuşlandıracağı bildirildi. Bu kararın Irak’taki Amerikan birliklerini koruma adına alındığı iddia edildi.

-Kolombiya’nın son gerilla hareketi olarak değerlendirilen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Covid-19 pandemisi nedeniyle bir aylık tek taraflı ateşkes ilan etti.

-BM ekonomistleri, Covid-19 pandemisinin dünya nüfusunun 3’te ikisine sahip olan “gelişmekte” olan ülkelerde ekonomik yıkım yaratacağını işaret etti.

-Yıllardır ağır çalışma koşullarıyla gündemde olan Körfez ülkelerindeki göçmenler, yeni koronavirüsü pandemisi nedeniyle oldukça zor şartlarda ve kalabalık ortamlarda karantinaya maruz kalıyorlar.

-Kürdistan dağlarında yönetmenlik yapan Halil Dağ, 12 yıl önce bir çatışma sırasında hayatını kaybetti. Dağ’ın anısına, kendi kaleminden sinema yolculuğunu anlattığı yazılarından bir derleme yaptık.

-Uluslararası İnisiyatif Yayınları, “Kapitalist Modernityeye Meydan okumak III: Demokratik Moderniteyi Açığa Çıkarmak — Direniş, İsyan ve Yeninin İnşası” adlı kitabı Nisan ayında yayımlayacak. Kitabın PDF halleri internette ücretsiz olacak.

-Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan ekonomik krizden etkilenen petrol fiyatlarındaki rekor düşüşün Rusya’da ciddi etkilerinin olacağı savunuluyor.