GÜNDEM 18 ŞUBAT 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devleti, son 40 yılda bile onlarca katliam, yargısız infaz ve cinayete imza attı; sivil veya askeri hedef gözetmedi. PKK ise bugüne kadar esir aldıklarının tamamını Türk devletine rağmen teslim etmek için uğraştı.

-PKK, 24 Ocak 1995'te Cenevre Konvansiyonlarını imzaladı ve Cenevre'de düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. PKK, bu taahhüdüne bağlı kaldı/kalıyor ama Türk devleti, Garê’de olduğu gibi hiçbir kuralı tanımıyor.

-YJA STAR Komutanlarından Gabar, kadınların erkek egemenlikli sistemle mücadele ederken kendilerine güvenmeleri gerektiğini belirterek, “YJA STAR’ın onları asla yalnız bırakmayacağını bilmelidir” dedi.

-Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesinin önünü almak için İmralı tecridinin daha da derinleştirildiğine dikkat çeken Avukat Berdan Acun, "Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin nedeni Kürt sorununa ilişkin çözümsüzlük politikalarıdır" dedi.

-Saddam Hüseyin rejimine bağlı Irak ordusunun “El-Anfal” adlı operasyonuyla Güney Kürdistan’da yaptığı soykırımının Almanya’da tanınması için Sol Parti Federal Meclis’e bir kanun teklifi verdi.

-Kandil’e ilişkin bir şarkı hazırlayan Hozan Seyitxan, “Özgürlük bayrağının sürekli dalgalanması için Kandil'e gözümüz gibi bakmalıyız” dedi.

-Scientific Reports’ta yayınlanan bir bilimsel araştırmaya göre, 65 milyon yıl önce dinozorları yok eden gök cismi bir asteroid değil, yüzbinlerce yıl boyunca gezegene çarpan kuyruklu yıldızlar idi.

- Fransa’da toplu katliam hazırlığındayken yakalanan üç radikal İslamcıya savcılığın dahi istediğinden çok daha ağır hapis cezaları verildi.

- ABD’de günlerdir etkili olan kutup soğukları milyonlarca kişinin başta elektrik olmak üzere birçok imkândan mahrum kalmasına neden oldu.

-İsveç’te yapılan bilimsel çalışmalar sonucu bugüne kadar dünyadaki en eski DNA’nın bir mamuta ait olduğu tespit edildi.