Gardiyanlardan ‘adalet yok, seni yok ederiz’ tehdidi

Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutsak edilen Cumali Yıldırım, yasal haklarını kullanmak istediği için gardiyanların “burada adalet yok, seni yok ederiz” tehdidiyle karşılaştı.

29 yaşındaki Cumali Yıldırım Kırşehir’de Üniversite öğrenciyken tutuklanmış ve 9 yıl 6 ay hapse çaptırılmıştı.

Afyon 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde, çıplak arama ve ayakta sayım dayatmalarını kabul etmediği için tehdit edilen Yıldırım, can güvenliğinin olmadığını bildirdi.  

28 Aralık’ta ailesini telefonla arayan Yıldırım, maruz kaldığı hak ihlallerini aktardı.

Yıldırım’ın ablası Hacer Yıldırım da kardeşinin can güvenliği olmadığını kaydetti. 

Kardeşinin işkence, kötü muamele ve tehditler maruz kaldığını ifade eden Hacer Yıldırım, “Kardeşim çıplak arama ve ayakta sayımı reddettiği için tek kişilik soğuk bir odaya götürülüyor. Ondan sonra gardiyanlar kardeşime, ‘Sen alışmışsındır ayakta sayım vermemeye, biz seni burada adam etmesini biliriz. Buranın işkence yuvası olduğunu bilmiyor musun? Burada bizim kurallarımız geçer, seni yok ederiz’ sözleriyle tehdit ediyorlar” dedi.

Siyasi tutsak kardeşinin hak ihlallerine karşı yasal haklarını kullanmak istemesi üzerine tehditlerin arttığını söyleyen Hacer Yıldırım şunları belirtti:  “Gardiyanlar ‘Senin hiçbir yasal hakkın yok, anayasa, adalet var mı ki senin hakkın olsun’ demişler. Kardeşim telefonda bana; ‘Hacer bunlar beni burada yok etmek istiyorlar. Kendi aralarında konuşurken duyuyorum, ‘biz bunu yok edelim’ diyorlar’ dedi. Kardeşim can güvenliği olmadığını söylüyor. Afyon’da sürekli işkence oluyor, 2 ay önce heyet toplanmış ama işkence hala devam ediyor. Kardeşim ‘bana bir şey olursa cezaevi sorumludur’ şeklinde konuştu. Bizden savcılığa suç duyurusunda bulunmamızı istedi.”

Hacer Yıldırım, “Cezaevinde yaşanan olaylar işkenceler artık dursun. Kardeşimin iki, üç yılı kalmış. Kamuoyu da bunları görsün duysun” çağrısında bulundu.

 

Hacer Yıldırım ayrıca hak ihlalleri nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’ne de başvuruda bulunarak, hukuki yardım istedi.