Gasp kanunu protesto edildi

Meclis'te görüşülen ve STK'lerin gasp edilmesini içeren kanun teklifi protesto edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Meclis'te görüşülen "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Kanun Teklifi"nde sivil toplum örgütlerinin gasp edilmesini içeren tasarıya ilişkin basın açıklaması yaptı. Taksim'de bulunan İHD binası önünde yapılan eyleme İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ile çok sayıda STK temsilcisi katıldı.

Açıklamada İHD, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, GÖÇ-İZ DER, ÖHD İstanbul Şubesi, MLSA ve DK-DER’in de aralarında olduğu 341 STK'nin imzası yer aldı.

'İSTEDİKLERİ DERNEĞİ KAPATABİLECEKLER!'

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Meclis’te görüşülen kanun teklifinin Anayasa, örgütlenme özgürlüğüne ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğunu belirterek, “Teklifin amacı ve ismi ile hiç ilgisi olmadığı halde, yardım toplama ve dernekler kanunlarında yapılan değişiklikler ile mevcut dernek ve vakıfların yardım toplama faaliyetleri ve örgütlenme özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmakta ve İçişleri Bakanlığı’nın dernekler üzerindeki siyasi vesayetini sağlayacak yeni düzenlemeler içermektedir” dedi.

Keskin, teklifin yasalaşması durumunda, başta insan hakları dernekleri olmak üzere, kadın hakları, mülteci hakları, çocuk hakları ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflar, çeşitli hukuk dernekleri, sosyal mücadele yürüten dernekler ile sosyal yardım için fon kaynakları kullanan dernekleri, hemşeri dernekleri, spor kulüpleri, farklı inanç gruplarının dernek ve vakıflarının tümünün tek imza ile kapatılma riskiyle karşı karşıya olacağını belirtti. Keskin, bu konuda açılacak idari davaların yıllarca süreceği için pratikte “hızlı kapatma” prosedürünün yaratılacağını kaydetti.

Keskin, çıkarılmak istenilen kanun teklifinin uluslararası insan haklarına aykırı olduğunu yineledi.