Gözaltında kaybedilen Yıldırım'ın akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, Viranşehir’de gözaltında kaybedilen DEP yöneticisi Fethi Yıldırım’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla sürdürdükleri eylemin 648. haftasında online açıklama yaptı. Açıklamada, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde 4 Ocak 1994’te gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamayan Demokrasi Partisi'nin (DEP) yöneticisi Fethi Yıldırım’ın akıbeti soruldu. Yıldırım’ın hikayesini, İHD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tahir Saçaklıdır anlattı.

YILDIRIM'IN HİKAYESİ

Urfa'nın ili Viranşehir ilçesinde DEP yöneticisi Fethi Yıldırım’ın, 4 Ocak 1994 günü akşamı Almanya'dan gelen Abdo Mutlu'nun evine parti yöneticisi Ali Kuran ile Naci Kapancılar ile birlikte gittiğini belirten Saçaklıdır,  birkaç saat sonra Viranşehir ilçe Emniyet Müdürlüğü' ne bağlı ekipler tarafından eve baskın düzenlendiğini, Abdo Mutlu, Ali Kuran, Naci Kapancılar ve Fethi Yıldırım’ın gözaltına alındığını söyledi. Aynı akşam saat 23.00 sıralarında serbest bırakılan Ali Kuran’ın, Süleyman Yıldırım'ı telefonla arayarak gözaltına alındıklarını ve Fethi Yıldırım dışında kendilerinin serbest bırakıldığını belirttiğini ifade eden Saçaklıdır, Kuran ve Kapancılar’ın anlatımlarını şöyle aktardı:
"Evde otururken İlçe Emniyetinden olan; aralarında Selçuk Uygur, Osman Harman, Alptekin Kartal ve Uğur Avşar adlı polislerin de bulunduğu kalabalık bir grup geldi. Bizleri bir araya toplayıp hangimizin Fethi Yıldırım olduğunu sordular. Fethi'nin hangimiz olduğunu öğrenince, dördümüzün gözlerini bağlayarak götürdüler. Aradan iki saat kadar bir süre geçtikten sonra gözlerimizi açıp önümüze koydukları bir tutanağa imza atmamızı istediler. Bu arada Fethi'nin yanımızda olmadığını fark ettik. İmzalarımızı attıktan sonra bizleri serbest bıraktılar."
Yıldırım ailesinin, yetkili tüm mercilere başvuruda bulunduğu ancak hiçbir olumlu yanıt alamadığını ifade eden Saçaklıdır, ailenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunduğunu söyledi.