Güney Irak’taki kuraklıktan petrol üretimi sorumlu tutuluyor

Irak’ın güneyi tarihinin en kurak dönemlerini yaşıyor. Kuraklıktan petrol üretimi ve Batılı şirketleri sorumlu tutuluyor.

Irak’ın güneyin ülkenin en büyük petrol sahası olmasının yanı sıra tarım ekonomisinin de geliştiği bir bölge. Ancak özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından artan petrol fiyatları nedeniyle bölgede petrol üretiminin arttırılması sonucunda ciddi bir kirlilik oluştu. Bu kirliliğin kuraklık üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.

Uluslararası uzmanlara göre, Irak’ın güneyindeki kuraklık halihazırda binlerce kişinin göç etmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından iklim krizine karşı en kırılgan ülkeler listesinde beşinci sırada gösterilen Irak’ta ülkeyi besleyen sulak alanlar artık çamurlu kanallara dönüşmüş durumda.

Bölgede petrol sanayisi de yoğun bir şekilde su kullanıyor. Batılı şirketler tarafından domine edilen petrol kuyularında her bir varil petrol çıkarma işlemi için üç varil su pompalanması gerekiyor. Petrol üretiminin artmasıyla birlikte tarım için ayrılan su oranında büyük bir düşüş oldu.

2009’dan bu yana Irak’ta faaliyet yürüten İtalyan şirketi Eni, petrol sahalarına su pompalamak için küçük bir baraj inşa etmiş. Bu baraj, suyun tarım sahalarına ulaşmasını engelliyor.

BP ve ExxonMobil tarafından kullanılan başka bir tesis ise bölgedeki suyun yüzde 25’ini tek başına tüketiyor.

Bütün şirketler tatlı su kullanmadıklarını ifade etse de uydu görüntülerinde petrol tesislerinin tatlı su kullandığı rahatça görülüyor.

Bağımsız bir danışmanlık şirketi olan Qamar Energy'nin CEO'su ve Irak'ın su ihtiyacına ilişkin 2018 raporunun yazarı Robert Mills, "Genel olarak gerekli su enjeksiyonu hacmi çok büyük değil, ancak su sıkıntısı çeken bölgelerde bu ciddi sorunlara neden olabilir" dedi. "Korkunç su sorunları olan Basra'da, petrol şirketleri prensip olarak tatlı su için alternatifler bulmalıdır" dedi.

Irak'ın benzer su sorunlarına sahip komşusu ve dünyanın üçüncü büyük petrol rezervine sahip Suudi Arabistan'da enjeksiyon için su denizden alınıyor. Irak'ta ise on yılı aşkın bir süredir deniz suyu temin edecek bir projenin inşasına ilişkin tartışmalar yapılıyor ancak henüz hiçbir şey yapılmadı. Mills, "Petrol bakanlığının yeterli bütçesi yok ve petrol şirketleri de bunun için ödeme yapmak istemiyor" diyor.

Irak, 2019'a kadarki on yılda ham petrol üretimini iki katından fazla arttırdı ve Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya saldırısından bu yana da üretimini arttırmaya devam ediyor. O yıl Irak petrolünün Avrupa'ya ihracatı yaklaşık yüzde 40 oranında arttı.