Gürpınar’da köylülere ‘mermer ocağı’ terörü: 20 ahır yakıldı, 4 gözaltı

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Köyü’nde özel bir şirketin açmak istediği mermer ocağını korumak için köye gönderilen askerler köylülere ateş açtı, 20 ahır yıkıldı, 4 kişi gözaltına aldı.

Mermer ocağı için 10 yıl önce köyün merasının hazine arazisine çevrilerek özel şirkete tahsis edildiği belirtiliyor. Köylülerin itirazı üzerine mermer ocağı açılmadan kapatılmıştı. Ancak on yıl sonra DİMER şirketi arkasına iktidarı ve askerlerini alarak ocağı açmaya çalışıyor.

Köylüler ilkin Ramazan ayında ocağın bulunduğu alana giderek projeden vazgeçilmesini istemişlerdi.

Talepleri yerine getirilmeyen köylüler, 26 Mayıs Çarşamba akşamı yeniden mermer ocağının yapıldığı alana giderken, bu kez asker saldırısıyla karşılaştılar.

Şirketin talebi üzerine 200’e yakın asker, TOMA ve panzerler eşliğinde köye konuşlandırıldı. Yıkım ekibine çok sayıda iş makinesi de eşlik ediyor.

Köyün içinde kurulmak istenen alanda 20’ye yakın ahırın yıkılması üzerine itiraz eden köylüler ile mermer ocağını koruyan askerler arasında gerginlik yaşandı. Askerler çevreye ateş açtı.

Mermer Ocağı’nın kurulmak istediği alanda, 70-80 hane bulunuyor ve 700’e yakın kişi. Yaşıyor. Köyün ortasında kurulmak istenen ocak için asker desteğiyle ahırlar yıkıldı. Askerler 4 kişiyi de gözaltına alarak gitti.