Halklar HDP'ye sahip çıkıyor

HDP'ye kapatma davası ve Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin gasp edilmesi protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) dönük kapatma davası ve Kocaeli Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin gasp edilmesi birçok kentte protesto edildi.

IĞDIR

HDP Iğdır İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. HDP Milletvekili Habip Eksik’in açıklamasına polis saldırdı. HDP'li Eksik polis kalkanlarıyla ablukaya alındı. Duruma tepki gösteren çevredeki halk, alkış ve ıslıklarla ablukayı protesto etti. Polisler bu kez de tepki gösterenleri dağıtmaya çalıştı. Gerginlik bir süre devam ederken, HDP'li Eksik'in parti binasına geçmesi üzerine çevredekiler dağıldı.  

URFA

 HDP Urfa İl Örgütü’nde bir araya gelen sivil toplum, meslek örgütü ve siyasi partilerin kent temsilcileri de eylemdeydi.
Deklarasyon metnini Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Urfa Şubesi Başkanı Ali Arslan okudu. Mevcut iktidar döneminde parti kapatmalarıyla en fazla karşı karşıya kalanların Kürt siyasal hareketi olduğunu vurgulan Arslan “İktidar siyasi geçmişinden ders çıkarmayarak 2021 yılında 6 milyon seçmenin oyunu alan, meclisin üçüncü büyük partisi HDP’nin kapatılması için yargıya emir ve talimat vermekten çekinmemektedir” dedi. Alınan kararların halkın iradesine yönelik olduğunu ifade eden Arslan, “Halkın iradesinin daha fazla gasp edilmemesini, yargı erkinin araçsallaştırılarak demokratik siyasete müdahale etmekten vazgeçmesini talep ediyor, bu süreçte HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu deklere ediyoruz” diye konuştu.
Deklarasyonda imzası bulunan meslek ve sivil toplum örgütlerinin isimleri  şöyle: "ÖHD, İnsan Hakları Derneği (İHD), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şubesi Büro Emekçileri Sendikası (BES) *Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Tarım Orman İş, TMMOB Urfa İl Koordinasyon Kurunu, Urfa Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, Emek Partisi Urfa İl Örgütü, Urfa KHK Dayanışması."

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Meydanı’nda gerçekleştirdiği açıklamayla HDP’ye yönelik saldırıları protesto etti. “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartı açılan eyleme HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül de katıldı. “Baskılar, gözaltılar bizi susturamaz”, “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganları atılan açıklamada demokrasi güçleri adına konuşan Semra Yeşilyurt, sivil darbeye karşı halk iradesini ve demokrasiyi savunacaklarını söyledi. AKP iktidarının uyguladığı politikalarla hem ekonomik olarak hem de siyasal olarak ülkeyi uçurumdan attığını kaydeden Yeşilyurt, insan hak ve özgürlüklerini, demokrasiyi talep edenlere yönelik her türlü sindirme ve şiddet yönteminin kullanıldığını dile getirdi.
“Halkın iradesine, seçme ve seçilme hakkına, bir arada yaşam iradesine, demokrasiye yönelik bu saldırıya, kapatma girişimine karşı demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri, hukuku, bir arada yaşamı, eşitliği savunmaya devam edeceğiz” diyen Yeşilyurt, sivil darbe uygulamalarına dayanışma ve mücadeleyi yükselterek cevap vereceklerini ifade etti.
HDP’yi kapatma girişimi Türkiye’yi kapatmaktır” diyen Bülbül, yarından itibaren sarı, kırmızı ve yeşil renkleriyle meydanlarda olacaklarını söyledi. Bülbül, “Kürt halkı Türkiye’nin bir gerçeğidir. Türkiye’deki sorunlara çözüm aranacağına HDP’yi kapatmayı planlıyorlar. HDP’ye ‘teröristtir’ diyorlar. HDP’ye ‘terörist’diyenler teröristin önde gidenidir. Bizler halkız” dedi.
Açıklamanın sonunda İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın sabah saatlerinde gözaltına alınması da protesto edildi.