Hasta tutsaklar Cengiz ve Filiz'in durumu ağır

İstanbul ve Ankara'da yapılan açıklamalarda, hasta tutsaklar Kadriye Cengiz ile Mehmet Salih Filiz’in durumlarına dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için sanal medya üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Kadriye Cengiz’in (45) durumuna dikkat çekildi.

Cezaevlerinde hak ihlallerinin artarak sürdüğüne işaret eden İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Mart ayından itibaren tutsakalrın zor koşullar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalıştığını söyledi. Yoleri, “Alınmayan her önlem, hapishanede tutulan her hasta mahpusun sağlık ve yaşam hakkını tehdit ediyor. Hijyen, beslenme, kontrol önlemlerinin yeterince alınmadığı hapishanelerde Covid-19 vaka sayısı ve buna bağlı ölüm gün geçtikçe artıyor. Tüm mahpuslar için hayati risk taşıyan bu durum, hasta mahpuslar açısından ölüme terk edilmeleri anlamına geliyor” dedi.

Yoleri, 6 yıldır tutsak olan Kadriye Cengiz’in cezasının bitimine 7 ay kaldığını söyledi. Yoleri, Cengiz’in 6 yılda iki defa mide kanaması geçirdiğini, bunun yanı sıra meme kanseri ve ardından ise akciğer kanseri teşhisi konulduğunu aktardı. Yoleri, ayrıca Cengiz’in son bir yıl içinde iki kez de kalp krizi geçirdiğini ve ayakta durmakta dahi güçlük çeker hale geldiğine vurgu yaptı.

Yoleri, Cengiz’in kızı Evin Cengiz’in anlatımlarını da şöyle aktardı:

“Hastaneye gidiş gelişlerde 3 kez 14’er gün karantina hücresinde tutuldu bu nedenle sağlık durumu daha da kötüleşti. Annem normal şartlarda 7 ay sonra tahliye edilecek. İki defa kalp krizi geçirdi. Doktorlar, son bir şansının kaldığını söylüyor. Ama hapishanede hiç şansı yok. Bir an önce tahliye edilmesini istiyoruz."

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna ilişkin video mesaj yayımladı. İnisiyatif adına açıklamayı yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Ödemiş T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan Mehmet Salih Filiz’in durumuna dikkat çekti.

Filiz’in 2018’in Ocak ayında gastrointestinal bölümünde uzman hekim tarafından kontrol edildiğini ifade eden Çevirmen, hekimlerin “Hasta 3 ayda kilosunun yüzde 10’unu kaybetmiştir” belirlenmesinde bulunduğunu ve mamayla beslenmesine karar verdiğini belirtti.

Çevirmen, şöyle dedi:

"Günde 2 bin kalori alması gerektiği belirtilerek Ülserotif Kolit diyeti vermişlerdir. Ancak o dönemde diyeti verilmemiş, yapılan itirazlar sonucu bir ay sonra verilmeye başlanmıştır. 21 Aralık 2020 tarihli son mektubunda; Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan iki kolonoskopide Kanser olduğu belirtilmiş, hala kaldığı Ödemiş’te, sevk edildiği İzmir-Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 13 Temmuz 2020 günü yapılan kolonoskopide ise hala ülserotif kolitli olduğu kanserin ise klinik şüpheyle var olduğu belirtilmiştir. İlaç dozajları arttırılmıştır. Hastalığının devam etmesine rağmen kullanmak zorunda olduğu mamaları 3 Ekim tarihinde kesilmiştir.”

Filiz’in diyet listesine uyulmadığını aktaran Çevirmen, şunları da söyledi:

"Nefes almakta zorlanmakta ve bel rahatsızlığı da bulunmaktadır. Boyun ağrısı çekmekte ve geceleri uyumakta zorlanmaktadır. Kalın bağırsak ve mide sorunları da sürekli olarak devam etmektedir. Hastalıkları ile ilgili sürekli olarak ilaç kullanarak yaşamını devam ettirmek zorundadır. Mehmet Salih Filiz’in gittikçe ağırlaşan hastalıkları, hapishanede tedavi edilme koşullarının olmaması ve sağlığının her geçen gün geri dönülemeyecek boyutlara ulaşma riski nedeniyle infazı ertelenmeli ve ailesinin yanında tedavisine devam edilmelidir."