HDP: Bahçeli yargıya baskı kuruyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, "Bahçeli yargı üzerinde baskı kurarak anayasal suç işliyor" dedi.

HDP Hukuktan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Devlet Bahçeli, iktidar ortağı olmasının gücünü kullanarak, açıklamalarıyla HDP hakkında kapatma davası açması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na açıkça talimat vermekte ve yargı üzerinde baskı oluşturmaktadır. Bahçeli açıkça Anayasa suçu işlemektedir. Anayasa’nın 'mahkemelerin bağımsızlığı' başlıklı 138’inci maddesi açıktır" denildi.

'ADİL YARGILAMAYI ETKİLİYOR'

"Bahçeli yazılı açıklamasında ayrıca henüz iddianame aşamasında olan, yargılaması başlamamış olan, kesinleşmiş bir hukuki karar bulunmayan '6-8 Ekim' davasıyla ilgili olarak da yargıyı yönlendirmekte ve baskı kurmaktadır" diyen Dede, "Bu da adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu kapsamındadır" dedi.
Açıklamada şunlar da ifade edildi:
"İktidar önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş kararını uygulamayarak suç işlemeye devam ederken, bu açıklamalar evrensel hukuka karşı meydan okumaktır. Bahçeli’nin HDP ve Demirtaş hakkında anayasal suç işlemeye kadar varan hezeyanları duydukları korkunun göstergesidir.
Bahçeli’nin yargıyı etkileme, baskı kurma ve talimat verme şeklindeki açıklaması anayasal ve yasal suç kapsamına girdiğinden yargıyı göreve davet ediyoruz.
Adalet Bakanına, aynı zamanda Meclis Başkanına Anayasaya, demokrasiye ve parlamentonun iradesine sahip çıkma ve yargıya talimat niteliğindeki bu tutum karşısında tavır alma çağrısı yapıyoruz.
Açıkça ayrımcılık yapan, nefret söylemi kullanan, bölücülük yapan, halkı kin ve nefrete sürükleyen Bahçeli’nin bu tutumunun takdirini de halka bırakıyoruz."