HDP raporu: 104 intihar, 1847 iş cinayeti

HDP, 9 ayda ekonomik çöküşten ötürü en az 104 intihar girişiminin olduğunu, 1847 iş cinayeti yaşandığını açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonu, 1 Ocak-30 Ekim tarihlerini kapsayan “Emek alanına ilişkin gündem ve hak ihlalleri” başlıklı 514 sayfalık rapor hazırladı. HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz,  raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri sırasında Bakanı Vedat Bilgin’e sundu.
Raporda, emek alanında yaşanan hak ihlallerine, iş cinayetlerine ve verilen mücadeleye ilişkin gün gün veriler yer aldı. Türkiye geneli farklı alanlarda çalışan ve sendikalı oldukları için işten çıkarın işçilerin yanı sıra, işçilerin yapmış oldukları grevlerde yer verdiklerin taleplerine dair bilgiler verildi.
Raporda ayrıca enflasyon ve yoksulluk rakamlarına vurgu yapılarak Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki sıralamada çok geride olduğu belirtildi.

EMEK ÖRGÜTLERİNE SALDIRILAR

Emek alanında sendikal mücadele veren kişilere yönelik yapılan gözaltı ve tutuklamalar ile buna karşı siyasi parti ve sendikaların vermiş oldukları dayanışma mesajları yer aldı. Emek alanında mücadele veren kurum ve sendika temsilcilerinin basına verdikleri demeçlerin de yer aldığı raporda, salgın döneminde sağlık alanında yaşanan istifalara dair de bilgiler yer aldı.
Emek alanında çalışan kadınların yaşadığı taciz, mobbing  ve şiddet olaylarına da yer verilen raporda, il il yaşananlar sıralandı.

GÖZALTI, İŞ CİNAYETİ, İNTİHAR

Raporda, 1 Ocak-30 Ekim arasında yaşanan hak ihlalleri ve grevlere dair şu bilgiler yer aldı:
* İşçiler tarafından 60 kez grev kararı alınmış, alınan 60 grevin 18’si gerçekleşmiştir.
* En az 99 kez emekçiler tarafından düzenlenen basın açıklaması, protesto vb. eylemler kolluk güçleri tarafından müdahale edilerek izin verilmemiştir. Bu müdahaleler sırasında bin 460 işçi gözaltına alınmıştır.
* İSİG tarafından hazırlanan raporlara göre bin 847 işçi iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmiştir.
* 1 Ocak-30 Ekim 2021 tarihleri arasında ekonomik nedenlerden ötürü en az 104 intihar girişimi sonucunda 76 yurttaş hayatını kaybetmiştir.
* İhmaller sonucunda en az 1436 işçi yaralanmıştır.
* Emekçilere dönük en az  bin 801 hak ihlali yaşanmıştır.
* Uzun süre devam şeklide her ay ortalama 19 işçi eylemi gerçekleştir.”