HDP'ye dönük siyasi soykırım protesto edildi

HDP yönetici ve üyelerine yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyelerine yönelik siyasi soykırım operasyonları birçok kentte protesto edildi.

 Mersin, Hatay, Adana ve İzmir’de ise birçok kişi gözaltına alındı. Van İl Örgütü, önceki gün Nurullah Pekbay, Şiyar Akti, Ferhat Azan ve Şerif Sarıbulak  isimli 4 Gençlik Meclisi üyelerinin gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla basın açıklaması yaptı. İpekyolu ilçe binası önünde yapılan eyleme HDP Milletvekili Murat Sarısaç, HDP ve DBP ile çok sayıda kurum katıldı.

 Partilerinin AKP-MHP iktidarının faşizminin saldırısı ile karşı karşıya kaldığını kaydeden HDP Gençlik Meclisi Üyesi Şervan Beyazit, hukuksuz bir şekilde parti üyelerine yönelik saldırıların devam ettiğini belirtti. HDP’ye yönelik saldırılarla demokratik siyasetin kriminalize edilmeye çalışıldığını söyleyen Beyazit, “Geçtiğimiz haftalarda gençlik meclisi üyelerimizden Arjin Tuncer’e yönelik gerçekleştirilen hukuk dışı saldırı ve gözaltılara bugün yenileri eklenmiştir. Van’da yaşanan hukuk dışı gözaltı saldırısı kapsamında HDP Gençlik Meclisi üyelerimiz gözaltına alınmıştır. Başka birçok ilde de gençlik meclisi üyelerimizin ve HDP’lilerin gözaltına alındığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Ancak iktidarın tüm saldırılarına rağmen gençliğin adresi HDP’dir. HDP Gençlik Meclisi yozlaşmaya, yolsuzluğa, asimilasyoncu politikalara ve bağımlılık siyasetine karşı dimdik ayakta ve faaliyet halindedir” dedi.

HDP’nin demokratik siyaset mücadelesinin kriminalize edilemeyeceğini ifade eden Beyazit, tüm demokratik kitle örgütlerine; “Partimize yönelik bu saldırılara karşı sessiz kalmayın. Saldırıya uğrayan Kürt’tür diye susmayın. Bu hukuksuzluk sizi de vurur” çağrısında bulundu.


MERSİN
Mersin’in Tarsus ve Silifke ilçesinde sabah saatlerinde polis 10 eve polis baskın düzenledi. Yapılan ev aramalarında S.A., A.S., M.Ö., M.R., A.M., S.A., İ.A., Y.D., N.A. ve M.A. isimli kişiler gözaltına alındı. Adreslerinde bulunmayan 2 kişinin ise gözaltına alınamadığı belirtildi.

8 kişi Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

 
HATAY
İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı 2015 İskenderun Newrozu'nda atılan sloganları gerekçe göstererek, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında polis bu sabah Erzin ve İskenderun'da çok sayıda eve baskın düzenledi. Baskınlarda HDP Parti Meclis (PM) üyesi Zeki Koç, HDP Erzin İlçe Eşbaşkanı Diyadin Sırça, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi Erzin İlçe Eşbaşkanı İsmet Katran ve üyeleri Ali Taylan ile HDP'li Behçet Aslan ve Fırat Töre gözaltına alınırken, Mehmet Oturmak evinde bulunmadığı için gözaltına alınamadı. Koç, İskenderun İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne, kalanlar ise Erzin İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltına alınanlar emniyetteki işlemlerinin tamamlanması ardından serbest bırakıldı.


ADANA
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında 13 Ağustos'ta kent merkezi ve Ceyhan ilçesinde yapılan ev baskınlarında aralarında çocukların da olduğu 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 14 kişinin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasıyla serbest bırakıldığı, 6 kişinin ise halen gözaltında tutulduğu öğrenildi.


İZMİR
Manisa ve İzmir’de sabahın erken saatlerinde evlere baskın düzenlendi. Yapılan baskınlarda İzmir’de 9 kişi, Manisa'da 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların gerekçesi bilinmezken, il emniyet müdürlüklerinde tutuldukları öğrenildi.

 İzmir'de Sibel Aktulum, Leyla Demirkaya, Cengiz Küçükgöl Köy, Emre Yalçın, Manisa’da ise Doğan Alpar, Havva sevilen, Ali Aslan, Memduh Ektiren, Ekrem Taş, Muhammed Ezver Toplu, gözaltına alındı. 

GİRESUN

Giresun'da Aykut Bingöl isimli kişi sanal medyadaki paylaşımları gerekçe gösterilerek, sabah saatlerinde evine yapılan siyasi soykırım operasyonunda gözaltına alındı. 

Bingöl'ün Giresun il Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduğu öğrenildi.