HPG, Irak ile görüşme sırasında şehit düşen gerillayı açıkladı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), 11 Ağustos günü Irak hükümet yetkilileri ile görüşmeler yaparken Türk saldırısında şehit düşen gerilla Agit Garzan'ı andı. Garzan'ın Xakurkê Eyalet Komutanlığı’nda yer aldığı belirtildi.

HPG-BİM yaptığı yazılı açıklamada "11 Ağustos günü Irak hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapan Xakurkê Eyalet Komutanlığı’mızda yer alan Agit Garzan yoldaşımız, işgalci TC ordusunun Irak güçlerini hedef aldığı saldırısı sonucunda şehitler kervanına katılmıştır" dedi.

Şehit düşen gerillanın kimlik bilgileri şöyle açıklandı:

Kod Adı: Agit Garzan
Adı Soyadı: Murat Kalko
Doğum Yeri: Kars
Anne - Baba Adı: Xezal – Nurettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 11 Ağustos 2020 / Xakurkê

Açıklamada gerillaya ilişkin şunlar ifade edildi: "Önder Apo’nun ‘’biz iğneyle kuyu kazar gibi bu hareketi yoktan var ettik’’ sözü özgürlük mücadelesinin kısa tarihçesidir. PKK, ölüme yatırılmış bir halkın, Önder Apo’nun yeni yaşam felsefesiyle ölüm uykusundan uyandırılıp zafere yürümesi hareketidir. Bu kutsal mücadelenin öncü kahramanları, en zor koşullar altında hiçbir imkânın olmadığı bir ortamda gözlerini kırpmadan kendilerini feda ederek mücadele zeminini yaratmışlardır. Yanı sıra PKK mücadelemizin en keskin döneminde Önder Apo’nun fedai militanlarının direniş bayrağını yükselttiği mücadele geleneğinin adıdır. Agit Garzan yoldaşımızın şehadeti bu gerçekliği bir daha ortaya koymuştur.

Agit Garzan yoldaşımız Kürdistan dağlarında bir ömür mücadele yürütmüş ve Kürdistan halkının özgürlük mücadelesi tarihinde sonsuz bir emeğin sahibi olmuştur. 1975 yılında Kars’ta dünyaya gelen Agit yoldaşımız, Kürt halk hareketi mücadelesinin yükseldiği bir dönem olan 1993 yılında Garzan’da gerilla saflarına katılmış ve katıldığı günden şehit olduğu ana kadar kesintisiz bir direnişin sahibi olmuştur. İlk gerilla pratiğini Garzan’da yürüten Agit yoldaşımız daha sonra 18 yıl kesintisiz Zagroslar’da gerillacılık yürüterek efsaneleşmiş ve sahip olduğu tecrübeyle yününü Botan’a vermiştir. Agit yoldaşın deyimiyle ‘’ölümsüz komutan Mahsum Korkmaz’ın mekanı olan Botan, gerillanın doğup büyüdüğü, halklaştığı ve Kürt halkın özgürlük umudunun gerilla şahsında somutlaştığı kutsal bir mabettir.’’ Gittiği her alanda emekçi kişiliği, yoldaşlığa olan bağlılığı ve mütevazi kişiliğiyle yoldaşları arasında sarsılmaz bir yeri olan Agit yoldaşımız 27 yıllık gerillacılık hayatı boyunca sayısız eyleme katılmış, pek çok kez yaralanmış ancak bir an olsun özgürlük dağlarından uzak düşmemiştir. Şehitlere, Önderliğe ve direnişçi Kürt halkına olan bağlılığı ile her dönem en ön saflarda yerini almıştır.

Şehadete ulaşan Agit yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkına baş sağlığı diliyor, Agit yoldaşımızın intikamını bize devrettiği mücadele ruhu ile alacağımızı ve anısını mücadelemizi zafere taşıyarak yaşatacağımızın sözünü veriyoruz."