Hukukun üstünlüğü için de HDP

Hukukçu Ayşen Funda Ata: Hukukun üstünlüğü, insan hakları, özgürlükler ve barış içinde birlikte yaşam için HDP’yi yüzde 14’ün üzerine taşıyabilmeliyiz.

İstanbul Barosu bünyesinde çalışan Avukat Ayşen Funda Ata, tek adam rejimi oturtulduğunda hukukun tamamen rafa kalkacağı uyarısında bulundu.

Avukat Ayşen Funda Ata, baskın seçimin hukukun geleceği açısından nasıl bir önem taşıdığını ANF’ye değerlendirdi. Avukatlık mesleğinin ve ceza yargılamalarının daha önce hiç bu kadar kötü bir yere koyulmadığına dikkat çeken Ata, bugünkü uygulamaların ve baskıların tek adam rejiminde hukukun tamamen rafa kaldırılacağının habercisi olduğuna işaret etti. Selahattin Demirtaş’ın Ankara Hukuk Fakültesi’nden arkadaşı olan ve 12 Eylül darbesinden sonra ilk kez kurulan Hukuk Fakültesi Derneği içinde toplumsal mücadelede onunla birlikte mücadele eden Ata, “Bugün ona omuz verme sırası bizde” diyerek herkesi 24 Haziran’da HDP ve Demirtaş’a oy vermeye çağırdı.

CEZA HUKUKU DEĞİL DÜŞMAN HUKUKU

Hukukun işletilemez hale geldiğine; özellikle son 10 yıldır ceza hukuku temel çatısının tamamen yerle bir olduğuna dikkat çeken Ata, şu anda ceza hukuku sisteminin tamamen düşman ceza hukuku üzerinden yürütüldüğüne işaret etti. Ata, “Kendileri gibi olmayan herkesi düşman hukukunun bir öznesi olarak görüyorlar. Ortada bir suç olmasa bile suç üretmek, suç yaratmak üzerine kurgulanan bir sistem bu. Eskiden Türk Ceza Hukuku’nda ve Terörle Mücadele Kanunu’nda işletilmeyen pek çok madde artık işletilir hale geldi. Bundan 10 sene önce kimse ‘propagandadan’ yargılanmazken, son 4 yıldır neredeyse memleketin yarısı sosyal medyadaki paylaşımlarından veya otobüste iki çift laf edip iktidarı eleştirdiğinden dolayı sanık konumuna girebiliyor” dedi. Yargılamaların da hukuki zeminde yürütülmediğini hatırlatan Ata, barış akademisyenlerinin durumunu anımsatarak, gelinen noktada barış istemenin bile sanık olmak için yeterli sayıldığı, fabrikasyon bir yargılanmanın işletildiğini söyledi.

TAMAMEN POLİTİK DAVALAR

Bu baskı ve hukuksuzluk ortamında avukatların da hedef haline geldiğine işaret eden Ata, pek çok meslektaşının savunma görevlerini ifa ettikleri için hapsedildiğini belirtti. İddianamelerin ne zaman hazırlanacağını, hakim karşısına ne zaman çıkacaklarını bilmedikleri, tamamen politik davalarla karşı karşıya olduklarını dile getiren Ata, “Davalar o kadar politik bir hale geldi ki aramızda ne yapalım diye konuşurken hukuku referans almıyoruz artık. Eğer politik ortam yumuşarsa tutuklu olan arkadaşlarımızın çıkabileceğini konuşuyoruz. Bu anlamda hepimiz yüzümüzü hukuka değil, politik ortama dönmüş durumdayız” diye konuştu.

ŞIRNAK'TA EL İLE ARAMA

En son Şırnak Adliyesi’nde avukatların tabi tutulduğu uygulamayı anımsatan Ata, adliyenin yanında yapılan AKP mitingi gerekçe gösterilerek, adliye girişinde avukatların üzerlerinin el ile aranmaya çalışıldığını belirtti. Avukatların bu uygulamayı protesto etmek için o gün duruşmalara girmediğini aktaran Ata, “Geldiğimiz durum gerçekten korkunç bir nokta. Bir süredir zaten bütün adliyelerde avukatlara yönelik X-ray uygulaması başlatılmıştı ama el ile arama kesinlikle daha önce karşılaştığımız bir tutum değil. Bu ilk defa oluyor, aslında sözün bittiği yerdir" şeklinde konuştu.

HUKUK RAFA KALDIRILACAK

Ata, meslek hayatı boyunca ilk defa böylesi bir tıkanmayla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek, 12 Eylül 1980 darbesinde dahi avukatlık mesleği ve ceza yargılamalarının bu kadar kötü bir yere koyulmadığını söyledi. Bütün bunların, tek adam rejimi oturtulursa hukukun tamamen rafa kalkacağının açık göstergesi olduğuna dikkat çeken Ata, “Bu işler Şırnak’ta, Hakkari’de başlar, İstanbul’da yaygınlaşır, bu hep böyle olur” dedi. O nedenle 24 Haziran seçimlerinin herkes için hayati önem taşıdığını vurgulayan Ata, HDP’nin barajı geçmesi için herkesin 7 Haziran seçimlerindeki gibi hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

HDP'Yİ YÜZDE 14'ÜN ÜSTÜNE ÇIKARALIM

Ata, şunları söyledi: “Eğer muhalifler birlikte davranıp HDP’ye oy verebilirlerse ve tıpkı 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi HDP’yi yüzde 14’ün üzerine taşıyabilirsek pek çok hakkı yeniden kazanıp daha da ileri taşıyabileceğimizi düşünüyorum. Herkes ne kadar hak kaybına uğradığımızı görüyor; bu bizim meslek için de geçerli, hukukun kendi çatısı için de geçerli. Sıradan vatandaş bile TMK’nın birçok maddesini ezberlemiş durumda.”

DEMİRTAŞ REHİN ALINMIŞ

Aynı zamanda Selahattin Demirtaş’ın Ankara Hukuk Fakültesi’nden dönem arkadaşı olan Ata, “Selahattin Demirtaş sanık değil, tamamen rehin alınmış bir meslektaş benim gözümde” dedi. Ata, Demirtaş’ın öğrencilik döneminde haksızlıklara karşı gösterdiği tutum ve verdiği mücadeleyle tam anlamıyla bir hukuk insanı olduğunu vurguladı. Demirtaş ile Ankara Hukuk Fakültesi’nde ilk kez kurulan Hukuk Fakültesi Derneği’nde toplumsal mücadeleye birlikte omuz verdiklerini anlatan Ata, şöyle tamamladı: “Şimdi biz ona omuz vereceğiz. Hukukun üstünlüğü, insan hakları, özgürlükler ve barış içinde birlikte yaşam için bir oy HDP’ye, bir oy Demirtaş’a diyeceğiz” dedi.