İran cezaevindeki ölümü protesto için uzun yürüyüş

İran cezaevindeki ölümü protesto için uzun yürüyüş

Hasheem Hashemizadeh ve Feze Rashidi Feizabad, 20 Haziran günü İran’da Rajai Shahr cezaevinde geçirdiği bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklanan 42 yaşındaki  işçi önderi Afshin Ossanloo’nun rejim tarafından katledildiğini belirterek gerçekleri kamuoyuna duyurmak için  uzun yürüyüş başlattı.

Hashemizadeh veFeizabad, İran rejiminin politik tutsaklar ve işçi önderlerine yönelik baskı, saldırı ve işkenceleri protesto etmek için 26 Haziran günü Stockholm’de başlattıkları yürüyüşü 500 kilometre yürüdükten sonra Göteborg’de sonlandıracaklarını söylüyor.

İki eylemci uğradıkları şehirlerde bildiriler dağıtıyor ve demokratik kitle örgütleriyle ilişki kurarak İran cezaevlerindeki politik tutsakların yaşam koşulları hakkında açıklamalarda bulunuyor ve harekete geçmeleri çağrısında bulunuyor.

Afshin Ossanloo otobüs şoförlerinin sendikalaşmasına önderlik eden bir işçi lideri olarak tanınıyordu. Stockholm’de yaşayan ve konuyu yakından izleyen Yazar Bahram Rahmani Ossanloo’nun Tahran Otobüs Şoförleri Birliği’nin (Vahed)  politik gruplarla ilişkisini sürdürdüğü suçlamasıyla 2010 yılında tutuklandığını, ağır işkencelerden geçirildiğini ve dişlerinin kırıldığını söylüyor.

Ailesi ise Afshin Ossanloo’nun bir kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğine inanmıyor ve ölüm nedeninin ortaya çıkmasi için otopsi yapılmasını istiyor. “İran’da İnsan Hakları İçin Uluslararası Kampanya” adlı kuruluşa açıklamalarda bulunan Afshin Ossanloo’nun kız kardeşi Fereshteh Ossanloo, ağabeyinin harhangi bir rahatsızlığı olmadığını, bundan iki hafta önce ziyarete giden annesinin kendisini gayet sağlıklı gördüğünü belirterek “Ağabeyim Perşembe günü ölmüş. Annemin telefon numarası onlarda olduğu halde kimse bize durumu bildirmedi. Haberi iki gün sonra bir yakınını ziyaret etmek için cezaevine giden bir dostumuzdan duyduk. Şok olduk ve hemen cezaevine gittik. Önce bir şey söylemek istemediler ama daha sonra ağabeyimin kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini söylediler” diyor.

Fereshteh Ossanloo, ağabeyi için camide tören yapmalarına izin verilmediğini, bu nedenle töreni evde yapmak zorunda kaldıklarını söyledikten sonra ölüm nedeninin açığa çıkması için her türlü grişimde bulunacaklarını ifade ediyor.

Önümüzdeki yılın Mart ayında cezasını bitirip tahliye olması beklenen Afshin Osanloo’nun serbest bırakılması için imza kampanyası sürdürülüyordu.