İsveç Suriye’ye yönelik askeri müdahaleye katılmayacak
İsveç Suriye’ye yönelik askeri müdahaleye katılmayacak
İsveç Suriye’ye yönelik askeri müdahaleye katılmayacak
ABD Suriye’ye yönelik askeri bir saldırı için hazırlıklarını yoğunlaştırırken İsveç’in Gävle ilinde partisinin gençlik örgütünün genel kurulunda bir konuşma yapan Başbakan Fredrik Reinfeldt, Suriye’ye yönelik yaptırımların belirlenebilmesi için İsveçli Åke Sellström’ün başkanlığını yaptığı Birleşmiş Milletler Gözlemci Heyeti’nin raporunun beklenmesini ve daha sonra konunun Birleşmiş Milletler’de ele alınarak tartışılması gerektiğini söyledi.
“Bir anlaşmazlıkta askeri çözümleri tavsiye etmemek gerektiğini, sorunun politik ve diplomatik çabalarla çözülmesi gerektiğini düşünüyorum” diyen Reİnfeldt uluslararası anlaşmazlıklardaki sorunların çözümü için Birleşmiş Milletler’i adres gösterdi.
ABD’nin Suriye rejiminin kimyasal silahlar kullandığı sonucuna varmasına rağmen, Suriye’ye yönelik askeri bir operasyonun sorunu çözemeyeceğini vurguladıktan sonra bir delegenin İsveç’in Suriye’ye yönelik askeri operasyonlara katılıp katılmayacağı sorusunu “Hayır” diyerek yanıtladı.
Reifeldt, Suriye konusundaki düşüncelerini ABD Başkanı Barack Obama’ya 4 Eylül günü Stockholm’de yapılacak toplantıda ileteceğini söyledi. ABD yanlısı bir çizgi izlemesine rağmen iç kamuoyunun tepkilerinden çekinen Reinfeldt ve İsveç Hükümeti’nin İngiltere ve Almanya’nın ardından Suriye’ye yönelik askeri müdahaleye katılmayacağını açıklamasıyla ABD Suriye politikasında giderek yanlızlaşıyor.
Suriye’ye müdahaleninin gündeme gelmesi Obama’nın 4 Eylül’de Stockholm’de yapılacak toplantıya, 5-6 Eylül tarihlerinde de St Peterburg’da yapılacak G20 zirvesine katılmayacağı yorumlarına neden olmuştu. Ancak Beyaz Saray’ın İsveç Hükümetine ilettiği mesajlar Obama’nın her iki toplantıya da katılacağı yönünde. Zirve toplantısından önce Moskova’da Putin’le görüşecek olan Obama, Rusya’nın ABD’nin casusluk faaliyetlerini açığa çıkaran Edward Snowden’e geçici iltica hakkı vermesi üzerine Moskova ziyaretini iptal ettiğini açıklamıştı.
OBAMA VE ABD PROTESTO EDİLECEK
4 Eylül günü Stockholm’e gelecek olan ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın güvenliğinin sağlanması için 2 bin polis görevlendirilirken, insan hakları kuruluşları ve sivil toplum örgütleri Obama’yı protesto etmeye hazırlanıyor.
Obama’nın gelişi dolayısıyla başta Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö gibi büyük iller olmak üzere İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde ABD’nin emperyalist politikasını protesto amacıyla gösteriler yapılacak. Esad rejiminin Şam yakınlarında kimyasal silah kullandığı iddialarından sonra ABD’nin Suriye’ye yönelik müdahale sinyallerini verdiği bir dönemde İsveç’i ziyaret edecek Obama “Savaş Politikasına Hayır, Barışa Evet”, “Nato’ya hayır”, “Big Brother Obama’ya Hayır” parolalarıyla düzenlenecek protesto gösterileriyle karşılanacak.
Bu arada bazı kişiler Obama hakkında polise suç duyurusunda bulundu. Irak ve Afganistan işgallerinde Obama’nın insanlık suçu işlediği belirtiliyor ve polis tarafından tutuklanması isteniyor.
ABD RUSYA İLİŞKİLERİ GİDEREK GERGİNLEŞİYOR
Obama’nın Moskova ziyaretini iptal ederek Stockholm’e gelmeyi tercih etmesinin nedeni ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin giderek gerginleşmesi. Rusya’nın ABD’nin casusluk faaliyetlerini açığa çıkaran eski NSA çalışanı Edward Snowden’e geçici iltica hakkı tanımasının Obama’nın Moskova gezisini iptal etmesine yol açtığı söylense de asıl neden ABD’nin Rusya’yı emperyalist politikalarının gerçekleşmesinin önünde bir engel olarak görmesi.
Putin’in ABD’nin Baltık ülkeleri, Kafkasya ve İskandinavya’da izlediği yayılmacı politikaları engelleyici tutum takınması, Suriye konusunda bir emperyalist müdahaleye karşı çıkması Obama’nın Moskova ziyaretinin iptal etmesinin asıl nedenleri.
Moskova gezisini iptal eden Obama’nın Baltık ve İskandinavya ülkelerinin liderlerini Stockholm’de yapılacak toplantıya çağırması, aynı günlerde İsveç’in Karlskrona ilini merkez alan Baltık Denizi’nde 3 bin 500 askerin katılacağı Nato tatbikatları, Rusya ve ABD ilişkilerinin daha da gerginleşmesine yol açacak gibi görünüyor.
Rusya’yı rahatsız eden konulardan bir diğeri ise İsveç ve Finlandiya’nın giderek Noto’ya yakınlaşması ve İskandinavya’nın kuzeyinde hemen Rusya sınırlarında sık sık Nato ülkelerinin askeri tatbikatlar yapmaları.
İSVEÇ VE FİNLANDİYA NATO’YLA FLÖRT EDİYOR
İsveç ve Finlandiya’da Nato üyeliği son yıllarda sık sık gündeme getiriliyor. Nato Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen bir kaç kez her iki ülke hükümetlerine Nato’ya katılmaları çağrısı yaptı. İktidarda olan siyasi partiler Nato üyeliğinden yana olmakla birlikte her iki ülkede de halkın büyük bir kesiminin Nato üyeliğine karşı çıkması ve tarafsızlık politikasının sürdürülmesinden yana olmasından dolayı Hükümetler Nato üyeliğinin tartışılmasından yana değil. Ancak adım adım her iki ülkeyi Nato üyesi haline getiren uygulamalara imza atılyorlar. Finlandiya ve İsveç’in Nato emrinde Afganistan’da yer almaları ve her iki ülkenin askeri tatbikatlar için topraklarını ABD ve Nato’ya açmaları kamuoyunun tepkisine yol açmasına rağmen her iki ülke de ABD emperyalistleriyle yakınlaşma politikasını sürdürmeye devam ediyor.
Son yapılan kamuoyu yoklamalarında büyük oy kaybına uğrayan İsveç Hükümeti ve Başbakan Fredrik Reinfeldt, Obama’nın gezisini tutucu ve muhafazakar oyları partisine kanalize etmek için bir fırsat olarak değerlendirme çabasında. Sosyal Demokratlar başta olmak üzere muhalefet partileri Başbakanın Obama ile görüşmesinde Guantanamo’nın kapatılmasını, dinleme skandalını ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlalleri gündeme getirmesini talep ederek Obama ziyaretini Hükümete karşı bir dejavantaja dönüştürmeye çalışıyor.
Bu talepleri duymazdan gelen Başbakan Fredrik Reinfeldt, toplantılarda ABD ile Avrupa Birliği arasında serbest ticaret anlaşmasının ele alınacağını belirtiyor ve Barack Obama’nın bu konuda parlamentoda bir konuşma yapmasını diliyor. Ancak Beyaz Saray’ın bu talebe sıcak yaklaşmadığı belirtiliyor.