Kobanê Davası'nın 5. duruşması başladı

Kobanê Davası’nın 5. duruşması Ankara Sincan'da başladı.

AKP-MHP iktidarının talimatıyla iddianamesi hazırlanan Kobanê Davası'nın 5. duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı.

 Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkanı Yardımcısı Ümit Dede, HDP Milletvekilleri, Mahmut Toğrul, Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, Habip Eksik, Hişyar Özsoy, Kemal Pekgöz, İmam Taşçıer, Sait Dede, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tülay Hatimoğulları, Ali Kenanoğlu ve avukatların yanı sıra İstanbul ve Ankara’dan çok sayıda HDP üye ve yöneticisi izledi.
Sincan cezaevinde rehin tutulan siyasetçiler duruşmaya katılırken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tutuksuz yargılanan ve görevi gasp edilen Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen duruşmaya katıldı.
Duruşmaya mahkeme başkanı raporlu olduğundan dolayı katılmadı. Duruşmayı geçici bir heyet yönetti.
Mahkeme başkanı, Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in birleştirilen dosyalarını okudu. Önceki duruşmalarda hakkında yakalama kararı verilen kadın aktivist Aynur Aşan’ın dosya kapsamında tutuklandığını belirtti. Aşan’ın tutuklanmasıyla birlikte tutuklu sayısı 21’e yükseldi.
Duruşmaya rehin tutulduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Aşan, Kürtçe konuşma yaptı. İddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini belirten Aşan, savunma için ek süre istedi.  
HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli de Kürtçe konuşmasında, "Mahkeme başkanı olmadığından savunmamı bu hafta da yapmayacağım” dedi.  
Avukatlar verilen arada müvekkilleriyle görüşerek savunma verip vermeyeceklerine dair kararlarını bildirecek.