Konya Katliamı Dosyası: Delil karartma ihtimali yok

Konya Katliamı dosyasını kabul eden Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararına ilişkin “Delil karartma ihtimali bulunmuyor” iddiasını öne sürdü.

Konya’nın Meram ilçesinde Karslı Dedeoğulları Ailesi'nden 4’ü kadın 7 kişiyi katleden Mehmet Altun ile Çalık ve Keleş Ailesi üyeleri hakkında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Kasım’da kabul edilmişti. İddianamenin kabul edilmesiyle mahkeme, dosya kapsamında tutuklu bulunan Veli Keleş, Ali Keleş, Ramazan Çalık, Yahya Çalık ve Ali Çalık’ın tahliyesine karar verdi.

Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin, tensip tutanağında tahliye kararına ilişkin şu gerekçeler yer aldı: “Üzerine atılı suçun kapsam ve mahiyeti, bu suçla ilgili iddianamede gösterilen delil durumu, delillerin büyük oranda soruşturma aşamasında toplanmış olması, toplanmayan deliller üzerinde sanıkların karartma ihtimalinin bulunmaması, tutuklama tarihi, tutuklamadan beklenen amacın hasıl olması ve tutuklamanın tedbir niteliğinde olup en son başvurulması gereken güvenlik tedbiri olması nedeniyle asıl olan yargılamanın tutuksuz yürütülmesi ilkesi nazara alınarak, CMK 100 ve 101’inci maddesi ve devamı maddeleri gereğince tutukluluk hallerinin ayrı ayrı kaldırılmasına ve tahliyelerine…"

Sanıklar, yurt dışına çıkma yasağı tedbiri uygulanarak tahliye edildi.

Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilen sanıklardan Ali Keleş, Dedeoğulları ailesine yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleşen ırkçı saldırı yönünden hazırlanan ve iddianamesi Konya 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan dosya kapsamında tutuklu bulunduğu için cezaevinde tutuluyor.

8 TAHLİYE

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulduğunda da katliam faili Mehmet Altun’un annesi İsmahan, babası İbrahim ve eşi Zehra hakkında tahliye kararı verilmişti. Böylece dosya kapsamında tahliye edilenlerin sayısı 8’e yükselirken tutuklu sayısı ise 5’e inmiş oldu.

IRKÇI GRUBU KURDU, TUTUKLANMADI

Dosya kapsamında tutuksuz yargılanan ve Dedeoğulları Ailesi'ne yönelik 12 Mayıs’ta gerçekleştirilen ırkçı saldırı sonucunda Keleş ve Çalık ailesi üyelerinin dahil olduğu “mahkeme” isimli WhatsApp grubunu kuran, grupta çeşitli ırkçı yazışmaları tespit edilen, ırkçı saldırı sonucunda tutuklanan aile üyelerine her hafta 500’er TL para yatıran ve gruptaki yazışmalarda aile üyelerini yönlendirdiği tespit edilen Ali Keleş ise tutuklanmadı. Tutuksuz yargılanan Ali Keleş hakkında mahkeme, yurt dışına çıkma yasağı tedbiri uygulamakla yetindi.

Davanın ilk duruşması ise 14 Aralık’ta Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.