Koranavirüse ilişkin son gelişmeler

170'in üzerinde ülkeye yayılan koronavirüs dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve 170'in üzerinde ülkeye yayılan, binlerce kişiyi öldüren koronavirüs tehdidi sürüyor.

TÜRKİYE
Türk devlet yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vakasının 47'ye çıktığını duyurdu. Ancak gerçek sayının çok daha fazla olduğu belirtiliyor. TTB de devlet rakamlarından çok daha fazla kişiye koronavirüs bulaştığına dikkat çekmişti.
Türk devleti uçuşların durdurulduğu Avrupa ülkelerinden halkın bu gece yarısına kadar ülkeye getirileceğini ve 14 günlük karantinaya alınacaklarını belirtti. 
Konda'nın Mart 2020 tarihli araştırmasına göre, araştırmaya katılanların neredeyse yarısı Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının koronavirüse karşı yeterli önlem almadığını düşünüyor ve ilgili kurumların topluma doğru bilgi verdiğine inanmıyor.
Ankete göre katılımcıların yüzde 45’i Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının koronavirüse karşı yeterli önlem aldığını düşünmüyor. Yine yüzde 45’i ilgili kurumların topluma doğru bilgi verdiğine inanmadığını belirtti.
Sosyal medyada koronavirüs ile ilgili "asılsız ve provokatif" paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 93 kişiden 19'u gözaltına alındı.
Türk ordusunda da tatbikatlar, yurt dışı görevler ertelenirken, yükümlü erbaş ve erlerin celp işlemlerine devam edilecek.

KIBRIS
Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanı Ali Pilli, gözetim altında tutulan bir Alman turistte koronavirüs görüldüğünü ve toplam vaka sayısının 7'ye yükseldiğini duyurdu.
Kuzey Kıbrıs'ta daha önce 4 turist ve 2 Kuzey Kıbrıs vatandaşında virüs saptanmıştı.

İRAN
İran'da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 85 bin mahkum geçici olarak salıverildi.
Yargı Sözcüsü Gülamhüseyin İsmaili, "Şu ana dek 85 bin mahkum salıverildi. Ayrıca, hapishanelerde salgınla mücadele için önlemler alındı" dedi. Salıverilenlerin arasında siyasi mahkumlar da var.

İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, vaka sayısının 16 bin 169’a ulaştığını açıkladı. Cihanpur, “Bunlardan 135’i hayatını kaybetti ve böylece ölenlerin sayısı toplam 988’e ulaştı. Ülkede koronavirüsünden iyileşip taburcu olanların sayısı 5 bin 389 kişiye ulaştı” dedi.

ALMANYA
Almanya’da koronavirüse yakalananların sayısı 6 bini aştı.
Alman Robert Koch Enstitüsü yeni tip koronavirüsün halk açısından oluşturduğu tehlikeyi "yüksek" olarak derecelendirdi. Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler, Berlin’de yaptığı açıklamada, enstitünün bu konuda yaptığı değişikliği, vaka sayısının artışı ve salgının büyük ivme kazanmasıyla gerekçelendirdi. Wieler, çok sayıda vakanın görüldüğü Kuzey Ren-Vestfalya’nın Heinsberg bölgesinde bu riskin "çok yüksek" olduğunu belirtti.
Robert Koch Enstitüsü şimdiye dek Almanya’da salgının halk sağlığı için oluşturduğu tehlikeyi, "orta" olarak nitelendiriyordu.

ABD
ABD'de 5 bine yakın kişi koronavirüse yakalandı, 100'e yakın kişi hayatını kaybetti.
ABD Başkanı Donald Trump, ülke genelinde koronavirüs salgınından kaynaklı krizin yaz sonuna kadar, belki daha da uzun sürebileceğini söyledi. 10 kişiden daha kalabalık buluşmaların iptal edilmesi çağrısı yaptı. ABD'deki 50 eyaletten 40'ında "acil durum" ilan edildi. 29 eyalette okullar kapatıldı.

KANADA
Kanada'da 441 kişide koronavirüs tespit edildi. Ölü sayısı ise 4.
Kanada, ABD vatandaşları dışında, daimi oturum izni olmayan tüm yabancıların ülkeye girişi yasaklandı.
Eşinde koronavirüs tespit edildiği için evinde kendi kendini karantinaya alan Başbakan Justin Trudeau, evinden yaptığı açıklamada, özellikle yurt dışından gelenlerle sosyal temasın da kesilmesini istedi.

FRANSA
Fransa'da 16 Mart itibarıyla 6633 kişi koronavirüse yakalandı, 148 kişi de hayatını kaybetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pazartesi günü yaptığı açıklamada koronavirüsün yayılmasını engellemek için evden çıkmama çağrısı yaptı ve sert seyahat yasakları getirildiğini duyurdu. Hasta insanların hastanelere götürülmesi için ordunun devreye girebileceğini söyledi.

HOLLANDA
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, koronavirüs salgınına karşı eşi görülmemiş önlemler alınacağını belirterek, bu kapsamda ülkede 1 yıl boyunca hayatın tamamen durabileceğini söyledi.
Hollanda Başbakanı, yakın gelecekte 17 milyonluk ülke nüfusunun büyük bölümünün enfekte olacağını söyledi.
Hollanda Sağlık Bakanlığı, dünkü açıklamasında, ülkede koronavirüs vakası sayısının 24 saat içinde bin 278’den bin 413’e yükseldiğini bildirdi. Ölü sayısı ise 24’e çıktı.

BELÇİKA
Belçika’da 185 yeni koronavirüs teşhisi konuldu. Toplam vaka sayısı bin 243’e yükseldi.
Salgın nedeniyle şu ana kadar 10 kişi yaşamını yitirdi.
Belçika’daki hastanelerde 361 kişi, koronavirüs salgını nedeniyle tedavi görüyor. Bunlardan 79’u yoğun bakımda.

İNGİLTERE
İngiltere'deki koronavirüs vakalarının sayısı Pazartesi günü 152 artarak 1543'e yükseldi. Pazar günü ölenlerin toplam sayısı 55'ti, Pazartesi günü bu sayıya 20 kişi daha eklendi.

TAYLAND VE KAMBOÇYA
Tayland’da 30 yeni vakanın tespit edilmesiyle ülkedeki vaka sayısının 177’ye yükseldiği bildirildi. Ülkedeki vakaların yüzde 80’i Bangkok’ta tespit edildi. Kamboçya’da da 12 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkedeki vaka sayısı 24’e çıktı.

EURO 2020 ERTELENDİ
Norveç Futbol Federasyonu, Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2020'nin, 2021 yılına ertelendiğini duyurdu.
UEFA şu anda, konuyla ilgili acil bir video konferans toplantısı düzenliyor. Norveç Federasyonu, turnuvanın gelecek yıl 11 Haziran-11 Temmuz tarihleri arasında yapılacağını belirtti.