Kubilay: AKP'nin savaş ve kâr hırsı tarımı da öldürüyor

HDP Eş Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, AKP'nin savaş ve sermaye yanlısı politikalarıyla tarım topraklarını da öldürdüğüne dikkat çekti.

Yazılı açıklama yapan HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2018 yılı Dünya Gıda Günü temasını ‘2030’a kadar dünyada açlığa son vermek mümkün’ şeklinde belirlediğine dikkat çekti. "FAO tarafından ‘2030 kadar dünyada açlığa son vermek mümkün’ olduğu söylense de küreselleşen ve neo-liberal uygulamaların hayatın her alanında egemen olduğu günümüz dünyasında giderek tarım alanları azalıyor, tarımsal üretim daralıyor, tarımsal üretimde bulunan nüfus giderek yoksullaşıyor ve büyük kentlere göç etmek zorunda kalıyor" diyen Kubilay, dünya genelinde çok önemli oranda nüfusun sağlıklı gıdaya erişemediğini ve her yıl 10 milyona yakın çocuğun açlıktan öldüğünü belirtti.

'RANTA DAYALI BÜYÜMENİN SONUCU'

Kubilay, AKP hükûmetlerince aşırı kâr ve ranta dayalı büyüme modelinin bir sonucu olarak kentlerin çeperindeki tarım alanlarının tarım dışı amaçlarla kullanılmasının hız kazandığını vurguladı.

Kubilay, "Tarımsal üretim alanlarının daralması ve bu daralan tarım alanlarının yerine TOKİ konutlarının mantar gibi artmasıyla tarım topraklarının %10’undan fazlası yok oldu" dedi.

'SAVAŞ ORMANLARI VE TARIM ALANLARINI ÖLDÜRÜYOR'

Kürt sorununa yönelik izlenen savaş politikalarının tarımda yaşanan krizi daha da derinleştirdiğini kaydeden Kubilay, şöyle dedi: "Yaklaşık 3 bin köyün boşaltılması, yayla ve meraların yasaklanması, sokağa çıkma yasakları, çiftçilik yapan halkın büyük kentlere göç etmek zorunda bırakılması, yüz binlerce hektar alana mayın döşenmesi, yüzbinlerce hektar ormanın ve tarım alanının yakılması bugün ülkenin tarımda ve hayvancılıkta dışa bağımlılığının en önemli nedenlerindendir."

'TARIMDA SİYASAL EROZYONA SON VERİLMELİ'

Türkiye’de tarım alanında da etkilerini gösteren krizin doğrudan AKP iktidarının izlediği tarım politikalarının tıkanmasının bir sonucu olduğuna değinen Kubilay, şunları da ifade etti:

"Öncelikle AKP eliyle tarımda sürdürülen ‘tarımda siyasal erozyon’ politikasına son vermek ve mevcut tarım alanlarını SİT alanı olarak ilan etmek çok önemlidir. Toplumsal ihtiyaçlara uygun yeni bir tarım politikası geliştirmek, kırsal alandaki çiftçilere ürün alım garantisi verilmesi ve üretim desteklerinin sağlanmasını kapsayan mevcut yapısal sorunların çözülmesiyle mümkündür. Destekleme modellerinin tarım kesiminin özgün koşullarına uyarlanması ve üreticinin iç ve dış tepkilere duyarlılık gösterecek şekilde planlanması da gerekmektedir. Böylece Neo-liberal politikalara karşı tüm tarımsal üretim ve tüketim 'üretici kooperatifleri ve tüketici kooperatifleri' eliyle yapılacak, kooperatifleşme desteklenecek ve ürün fiyatlarının belirlenmesinde kooperatifler muhatap alınacaktır."