Kürdistan ve Türkiye halkları AKP/MHP faşizmine karşı alanlara çıktı

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesi Kürdistan ve Türkiye kentlerinde protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesi birçok yerde protesto edildi. Eylemlerde, failin AKP-MHP iktidarı olduğu vurgulandı, faşizme karşı birlik mesajları verildi.

AMED
HDP Amed İl Örgütü, Dağkapı Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Bugün faşizm gencecik bir gencecik bir hayatı söndürdü. Kininizde, nefretinizde boğulun!” pankartının açıldığı eyleme, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir ve Pero Dündar, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ile il ve ilçe yöneticileri, Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) temsilcileri katıldı. Açıklamada sık sık “HDP halktır halk burada”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları yükseldi.
HDP Gençlik Meclis üyesi Yusuf Acar, AKP-MHP faşist iktidarının ilk hedefinin, toplum adına özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren gençler olduğunu söyledi.
 Faşizmin kurumsallaştığına dikkati çeken Acar, “Böylesi bir dönemde bu denli güçlü ve kararlı bir mücadele yürüttüğümüzden kaynaklı gençlik meclisimiz sürekli hedef haline gelmekte ve saldırılara maruz kalmaktadır. Sistematik hale gelmiş bu saldılar ile yürüttüğümüz tüm çalışmalarımız illegalize edilmeye çalışılmaktadır. Gençlik meclisi üyelerimiz kendilerini polis veya istihbaratçı olarak tanıtan kişilerce kaçırılmaktadır, yoldaşlarımızı kaçıran kişilerin görüntüleri ve araç plakaları olmasına rağmen haklarında başlatılmış tek bir soruşturmanın olmaması aksine kaçırılan yoldaşlarımıza davalar açılması iktidarın gençlik meclisimize yaklaşımını açık bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.
Son olarak Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi 4 arkadaşlarının hukuksuzca gözaltına aldığına değinen Acar, “Bu baskı ve yıldırma politikaları ile hiçbir yere varamazsınız. Gençlik meclisimiz üzerinde yürüttüğünüz bu baskı politikalarına son verin ve yoldaşlarımızı derhal serbest bırakın” şeklinde konuştu.
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ise il ve ilçe binalarının sürekli hedef alındığına dikkat çekerek, "Basına hedef gösterildi. Uzun zamandır bu plan yapılıyor. İçeri girenin fotoğraflarına bakın, ona Kürtlerin ölüm emri verildi. Deniz kahvaltı üzerinde katledildi. Deniz'in katili dışarıdadır, kadınları katledenler şu an sokaktalar. Biz buradayız, her yerdeyiz. Deniz'in katledilmesi asla affedilmeyecektir. Ona talimat veren de eline silah veren de iktidardır. Bahçeli ‘Bugünleri arayacaksınız’, Cumhurbaşkanı ise ‘Bu daha iyi günleriniz’ dedi. Evet, sizin iyi günleriniz bunlar; HDP var, gençler var, kadınlar var. Deniz’in annesinin konuşması bizler için bir emirdir, o sözünü yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.


VAN
HDP Van Kadın Meclisi, Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin il binası önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Özgür Kadın Hareketi (TJA) , Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Kadın Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, Star Kadın Derneği, Mavigöl Kadın Derneği üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı. Açıklamayı görevi gasp edilen Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan okudu.
AKP-MHP ittifakının mafya-çete eliyle HDP’ye yönelttiği provokatif girişimlerinin uzun süredir devam ettiğini söyleyen Balkan, “Bu katliamın sorumluları tetiği çektirenler, partimizi hedef gösterenlerdir. Başta kadın düşmanı AKP-MHP erkek ittifakı ve bu ülkenin İçişleri Bakanı’dır” dedi.
Van Demokrasi Platformu üyeleri ise Perivan AVM önünde basın açıklaması yaptıktan sonra HDP il binasına kadar yürüdü.


AĞRI
HDP Ağrı il ve ilçe örgütleri de kent merkezinde yürüyüş düzenledi. Ağrı Valiliği eylem öncesinde aldığı eylem ve etkinlik yasağı kararıyla yürüyüşü engellemek istedi ancak toplanan kitle engellemelere rağmen yürüdü. HDP Ağrı İl Örgütü’ne kadar yürüyen kitle, sık sık “HDP halktır halk burada”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî Berxwedana HDP’ê”, “Deniz Yoldaş Ölümsüzdür” ve “Faşizm halka hesap verecek” sloganları attı. Yürüyüş HDP il binası önünde son buldu.


GİRESUN
HDP Giresun İl Temsilciliği, Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin Emekliler Sendikası Espiye Temsilciliği binasında basın toplantısı düzenledi. HDP ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerinin katıldığı açıklamada, salona “Faşizme boyun eğmeyeceğiz” pankartı asıldı.
HDK Genel Meclis üyesi Ramazan Doğru, “AKP-MHP faşist iktidarı ülkeyi yönetemediği için HDP ve halka gözdağı veriyor, yöneticilerine davalar açılıyor. Emekçi ve üreten halkların muhalefetini susturmak için ellerindeki bütün entrikalarını oynayan faşist iktidar, son çare olarak parti yönetici ve çalışanlarını tehdit etme yön ve yöntemlerini ortaya koymaktadır. Bu anlamda da en son daha dün İzmir il binamıza saldırı düzenleyen faşist, militarist çete ve işbirlikçileri parti üyemiz Deniz Poyraz’ı katletmişlerdir" dedi.


DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri’nin, Sanat Sokağı'nda basın açıklamasına, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ve birçok kişi katıldı. Açıklamada, "Katilleri tanıyoruz" yazılı pankart açıldı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklama yapan Ergin Tekin, bu saldırının tüm halklara yönelik olduğunu söyledi. Böylesi bir düşman hukukuna, kutuplaştırma siyasetine ses çıkarmamanın, sırt dönmenin, bu katliamlara yol verme anlamına geldiğini kaydeden Tekin, "Saldırgan kim olursa olsun, bu saldırının, HDP’yi ve yöneticilerini ‘terörist’ olarak hedef gösteren, iktidar ve fiili ortağından güç aldığı açıktır" diye konuştu.

 
ELAZIĞ
HDP Karakoçan İlçe Örgütü de aynı konuya ilişkin ilçe merkezinde basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan HDP Karakoçan İlçe Eşbaşkanı Veysi Sarıtağ, hedefe koyma politikasından cesaret alanların, dün HDP İzmir İl Örgütü binasını basarak, Deniz Poyraz’ın katledilmesine sebep olduğunu ifade etti.  


MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü de Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti. Yakalarına Poyraz’ın fotoğrafını takan yüzlerce partili, alkış ve zılgıt eşliğinde “Faşizme karşı omuz omuza”, “Şehit namirin”, “Katillerden hesabı devrimciler soracak” sloganları attı. Açıklamada, “Katilleri tanıyoruz HDP halktır susturulamaz” pankartı ile üzerinde Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu “Deniz Poyraz ölümsüzdür” dövizleri taşındı.
Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri temsilcilerinden oluşan yüzü aşkın kişi, yürüyüşle il binasının önüne gelerek HDP’lilere destek verdi. Yürüyüş boyunca cadde üzerinde bulunan halk alkışlarla, seyir halindeki araçlardakiler de korna çalarak destek verdi. Açıklamaya, Halkevi, Devrimci Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Mersin Kadın Platformu, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP),  DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Başkan Yardımcısı Şerife Arıcı Yıldız,  İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi katıldı.
HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer, bu saldırı karşısında muhalefet partileri ve tüm toplumsal kesimlerin tutum belirleyip hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri adına konuşan DİSK Genel-İş Başkanı Kemal Göksoy, “HDP asla yalnız kalmayacaktır" dedi.
 İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir ise İçişleri Bakanı’nın ve Cumhurbaşkanı’nın bir açıklama yapmadığını kaydetti, bundan kaynaklı da katliama ilişkin soru işaretlerinin olduğunu dile getirerek, istifa çağrısında bulundu.

 
HATAY
HDP İskenderun İlçe Örgütü,  Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti. "Deniz Poyraz onurumuzdur" pankartının açıldığı açıklamaya İskenderun Demokrasi Güçleri de destek verdi. Basın metnini okuyan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, HDP'nin yanında olmanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu söyledi. Ateş, "Gün susma günü değil, gün faşizme karşı bir arada durma, kenetlenme ve haykırma günüdür" dedi.


OSMANİYE
HDP Osmaniye İl Örgütü de saldırıyı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesini protesto etti. "Susturamayacaksınız" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda partili katıldı. Poyraz'ın katledilmesini kınayan HDP Osmaniye İl Yöneticisi Adnan Gökçen, tüm kesimleri saldırılar karşısında ortak mücadele etme çağrısında bulundu.


URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik düzenlenen saldırıyı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamaya HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri üyeleri ve STÖ temsilcileri katıldı.
Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, "Failler sadece o tetiği çekenler değildir. O tetiği çekmesinin alt zeminini hazırlayanlar mutlaka tespit edilmeli. Bu münferit bir cinayet değildir. İşte terör denilen olay tam da budur. İnsanların can güvenliği yoksa çürümüşlük ayyuka çıkmıştır. STK temsilcileri olarak can güvenliğimizden endişe ediyoruz" dedi.
 
ADIYAMAN
HDP Adıyaman İl ve İlçe Örgütleri de saldırıyı yaptıkları açıklamalarla protesto etti. Açıklamayı Adıyaman İl Eşbaşkanı Zeliha Karınca okudu. Eyleme katılan halk sık sık "AKP halka hesap verecek", "HDP halktır halk burada", "Bir öldük bin doğarız" ve ''Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.
 
KAHTA
Kahta ilçe binası önünde HDP'nin yaptığı açıklamada "HDP halktır, halk susturulamaz Denizler ölmez, bir ölür bin doğarız" pankartı açıldı. Açıklamayı ilçe yöneticisi Hekim Tanık okudu. Açıklama slogan ve alkışlar eşliğinde son buldu.
 
ANTEP 
HDP Antep İl Örgütü, Antep Adliyesi önünde düzenledikleri basın açıklaması ile saldırıya tepki gösterdi. Açıklamaya Milletvekili Mahmut Toğrul, Barış Anneleri, KESK Antep Şubeler Platformu, İHD, EMEP, SYKP, TİP ve 78'ler Derneği üye ve yöneticileri katıldı. Açıklamada, "Deniz Poyrazı isyanımızda yaşatacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" pankartları açıldı. Basın açıklaması HDP İl Eşbaşkanı Songül Koçdağ tarafından okundu.
Mahmut Toğrul, "Partimizi hedef gösterenler ve kriminalize edenler işte bu cinayetin ortaklarıdır. AKP ve MHP iktidarı yaşayabilmek için bize dejavu yaşatıyorlar. Kızgınız, öfkeliyiz ama aydınlığı getirmeye, denizleri çoğaltmaya, poyrazlar estirmeye kararlıyız. Bundan vazgeçmeyeceğiz" dedi.


BATMAN
Batman’da HDP il binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA, Barış Anneleri Meclisi, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile Gelecek Partisi Batman İl Başkan Yardımcısı İsmail Zengin katıldı. Katılımcıların siyah kurdele taktığı açıklamada, "Deniz Poyraz Ölümsüzdür" pankartı açıldı.  Burada sık sık "Katil Devlet hesap verecek", "Şehid Namirin",  "Jin Jiyan azadî" sloganları atıldı. Açıklama yapan HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu, iktidarın HDP’ye karşı düşmanlığına dikkat çekti.
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, Poyraz'ın organize şekilde katledildiğini söyledi. Başaran, "Biz yoldaşımız kimin katlettiğini iyi biliyoruz. Bilisin ki yoldaşımızın hesabını soracağız. Azmettiricileri açığa çıkaracağız" dedi.


BİSMİL 
HDP Bismil İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme parti yöneticileri ve üyeleri katıldı. Açıklama yapan HDP İlçe Eşbaşkanı Şakir Demir, iktidarın partilerine yönelik suçlamaların, katliam girişimlerine neden olduğunu söyledi.


ANKARA
HDP Mamak İlçe Örgütü, HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik saldırı ve katledilen partili Deniz Poyraz için basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Mamak İlçe Örgütü Binası önünde gerçekleştirilen açıklamaya katılan partililer, “HDP halktır susturulamaz” pankartı açtı.  
HDP Mamak İlçe Örgütü Yöneticisi Mehmet Salih Gönüldaş, “Bu faşist saldırı partimiz şahsında tüm emek ve demokrasi güçlerine, barışa, demokrasiye, halkların kardeşliğine, yükselen toplumsal devrimci mücadeleye yönelik bir saldırıdır" dedi.