Kürt dili bölümüne girecek öğrencilere baraj engeli mi?
Kürt dili bölümüne girecek öğrencilere baraj engeli mi?
Kürt dili bölümüne girecek öğrencilere baraj engeli mi?
Bu yıl Kürt dili ve kültürü tezsiz yüksek lisans bölümüne 250 öğrenci için kontenjan açan Mardin Artuklu Üniversitesi, sınavda belirlenen 60 puan barajını aşan 103 öğrenciyi bölüme alırken ilk 250'ye giren öğrencilerden 107'sini ise kontenjan dışı bıraktı. Bunun keyfi bir engel olduğunu düşünen kontenjan dışı kalan öğrenciler dava açmaya hazırlanıyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi 22 Temmuz tarihinde vermiş olduğu ilanda, 25 Ağustos'ta yapılacak sınav sonucunda 60 puan barajını geçen 210'u Kurmanci, 40'ı Zazaki lehçelerinde olmak üzere 250 öğrencinin Kürt dili ve kültürü tezsiz yüksek lisans bölümüne alınacağını duyurdu.
Sınava girmek için 1671 kişi başvuruda bulundu. Ancak 27 Ağustos'ta açıklanan sonuçlara göre Kurmanci lehçesinde 210 öğrenci arasına girebilenlerden 103'ü “başarılı” olurken, geriye kalan 107 öğrenci 60 puan barajını aşamadıkları gerekçesiyle kontenjan dışı bırakıldılar.
Açıklanan bu sonuçlara tepki gösteren öğrencilerden Rıfat Demir, ''Belirlenen 250 kişilik kontenjanın dolmaması durumunda dışarıda kalan öğrencilerin baraj puanının altında kalmalarına bakılmaksızın YÖK'ün de bu konuda Üniversitelere verdiği yetki ile kontenjanın tamamlanmasına denk gelecek sayıda alınmaları gerekiyor. Ancak Artuklu Üniversitesi yönetimi her nedense Kürt dili bölümü ile ilgili yetkisi olmasına rağmen böyle bir uygulamaya gitmeye yanaşmıyor'' dedi.
‘KÜRTÇE EĞİTİM ENGELLENMEK İSTENİYOR’
Bir ay boyunca işlerini ve sosyal faaliyetlerini bir yana bırakarak hiçbir Kürtçe eğitim almadan kendi imkanları ile çalıştıklarını belirten öğrencilerden Murat Akkoyun (25) üniversitenin yetkisi olduğu halde keyfi biçimde engellendiklerini söylüyor.
''Başta belirlenen kriterlere uygun olarak 250 öğrenci arasında olmaya hak kazandık ancak sonuç açıklandığında şoke olduk. Çaresizlik içinde bekliyoruz'' diyen Mizgin Turgay (22) Artuklu Üniversitesi’nin bu tutumunu “Kürtçe eğitimi engelleme politikası'' olarak gördüğünü söyledi.
Öğrencilerden Emine Kızıl (23) ise sınav sonuçlarını “manidar” buldu: ''Normal koşullarda sınava girenlerin en az 3'de 2'sinin barajı geçmesi gerekiyorken Artuklu Üniversitesi’nin yapmış olduğu Kürt dili bölümüne ilişkin sınavda öğrencilerin üçte birinin bile sınav barajını geçememesi çok manidardır.”
Kızıl, ''Kürt dili bölümüne kontenjana uygun sayıda öğrencinin alınmaması Kürtçe Öğretmenlerin yetişmesine dönük engelleme kuşkusu uyandırmaktadır'' diye ekledi. Emine Kızıl, Artuklu Üniversitesi yönetiminin bir an önce YÖK'ün kendisine verdiği yetki dahilinde mevcut kontenjanı tamamlaması ve bu mağduriyetleri gidermesini istedi.
ÖĞRENCİLER DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR
Artuklu Üniversitesi’nin Kürt dili bölümü ile ilgili geçen yıl yaptığı sınavda da, önceden belirlenen 500 kişilik kontenjanın altında öğrenciyi aldığını hatırlatan öğrenciler, ''Geçen yıl dışarıda kalan öğrenciler dava açtı. Üniversite yönetimi geri adım atarak kontenjanı tamamlamak zorunda kaldı'' diye belirttiler.
''Artuklu Üniversitesinin Kürtçe dili bölümünü sindiremeyen zihniyetini kınıyoruz. Bize yapılan haksızlık giderilinceye kadar mücadelemiz sürecektir'' şeklinde tepki gösteren öğrenciler Mızgin Turgay, Rıfat Demir, Murat Akkoyun ve Emine Kızıl, yakın zamanda dava açmaya hazırlandıkları söyledi.