Mehmet Rüştü Tiryaki: HDP, seçeneksiz değil

Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partisinin seçeneksiz olmadığını söyleyerek "HDP, binalardan, tabelalardan ibaret bir parti değil. HDP, bir fikriyattır, halk hareketidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, partisine Yargıtay tarafından açılan kapatma davasını iktidarın ortağı MHP’ye hediyesi olarak değerlendirdi. İktidarın teoride siyasi partilerin kapatılmasına karşı olmalarına rağmen pratikte bunun öyle olmadığını dile getiren Tiryaki, içlerinde kapatılma davasına karşı çıkanların olduğunu da belirtti.

Tiryaki, hazırlanan iddianamenin daha öncekilerden farksız olmadığın ve dosyanın şişirildiğini kaydetti. Geçmiş kapatma davalarını hatırlatan Tiryaki, HDP’nin olası bir kapatmayla daha da büyük bir destek alacağının da altını çizdi. Partisinin ‘Üçüncü Yol Stratejisi’ne de değinen Tiryaki, Türkiye'de herkes için demokrasi istediklerini ve demokratik bir rejim kurmak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

HDP hakkında kapatma davasının başvuru dilekçesini Anadolu Ajansı aracılığıyla duyduklarını ifade eden Tiryaki, şunları aktardı: "İddianameyi incelediğimizde ne kadar zayıf olduğunu gördük. 600 sayfalık iddianamenin 550 sayfasından fazlası siyasi yasak istenen 687 HDP'li siyasetçi hakkında açılan soruşturmaların, davaların arka arkaya sıralanmasında ibaretti. Fetöcülerden beri yargı kumpasları böyle yürüyor. Ne kadar şişirilmiş bir iddianame hazırlarsanız o kadar etkili olacağını düşünüyorlar. Üstelik iddiaların bir kısmı mükerrerdir."

GELENEKSEL İDDİANAMELERDEN FARKI YOK

İddianame hazırlanırken herhangi bir inceleme yapılmadığını söyleyen Tiryaki, şöyle devam etti: "Elektronik ortamda ulaşabildikleri verileri üst üste koyarak bu davayı açtılar. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı HDP’ye üye olan herkes hakkındaki davaları görebiliyor. Geleneksel iddianamelerden bir farkı yok. Milli meselelerde karşı durmuşuz ama bu milli meselelerin hangileri olduğu konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı söyleme tenezzülünde bulunmamış. Çünkü söylerse bunların aslında milli değil sadece iktidar ortaklarının yürüttükleri siyaset olduğu anlaşılacaktı.

Böyle bir iddianamenin kabul edilmemesi gerektiğini ve makam olarak Yargıtay cumhuriyet başsavcılığının kendisini reddederek hazırladığı bu iddianamenin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini ilk günden söyledik. Anayasa Mahkemesinde önce raportör bunun usulü eksikliklerini ortaya koydu. Daha sonra AYM üyeleri oy birliği ile odak olma yönünden herhangi bir veri içermediğini belirterek reddettiler. Aklın yolu bir.

Biz bu iddianameyle HDP hakkında bir kapatma davası açılamayacağını söylemiştik. Bundan sonra Yargıtay cumhuriyet başsavcılığı iddianameyi yenileyebilir mi, eksiklikleri tamamlayabilir mi usulen denilen eksiklikleri tamamlaması mümkün ama odak olduğu konusunda herhangi bir çalışma yürütmesi mümkün değil. Çünkü bu konuda bir veri olsa emin olun başvuru sırasında yapabilirlerdi."

HDP HALK HAREKETİDİR

"HDP Türkiye partisi olduğu için kapatmak istiyorlar" diyen Tiryaki, "HDP’ye yönelttikleri temel suçlama HDP’nin Türkiye partisi olmaması ama tam tersine HDP, Türkiye partisi olduğu, Türkiyelileştiği, politikalarını Türkiye'nin dört bir yanına götürebildiği, Türkiye’nin siyasi geleceğini belirleme konusunda önemli bir potansiyeli olduğu için kapatmak istiyorlar. Bugüne kadar geleneğini sürdürdüğümüz siyasi partilerin hepsi hakkında kapatma davası açıldı ve hemen hepsi hakkında kapatma davası verildi. Ama bu kapatma kararlarının hukuka aykırı olduğu AİHM tarafından ortaya kondu.

Buna rağmen bu davayı açtılar, yenileyebilirler ve AYM tarafından bir kapatma kararı verilebilir. Ama ben bunun çok çok küçük bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Ellerinde kapatmalarını haklı kılabilecek, kitleleri arkalarına alabilecekleri hiçbir gerekçe yok. Bu yüzden bu kapatma davasının daha fazla sürdürülebilir olacağını düşünmüyorum.

AYM’nin bu koşullarla bu iddialarla kapatma kararı vermesini beklemiyorum. Ama herkes emin olsun HDP seçeneksiz değil. HDP, binalardan tabelalardan ibaret bir parti değil. HDP, bir fikriyattır, halk hareketidir. HDP, arkasında onlarca yıldır çok ağır bedeller ödemesine rağmen hala partisine sahip çıkan milyonlarca insanın olduğu bir fikriyattır. Dolayısıyla bu siyasi hareketin bir kapatma davasıyla bitirilemeyeceği çok açık. Ayrıca bu davanın bu biçimde sürdürülmesi halinde HDP’ye verilecek desteğin çok daha büyük olacağını herkes görecek. Türkiye siyasetinde daha belirleyici olduğunu her birlikte yaşayarak göreceğiz" dedi.

HERKES İÇİN DEMOKRASİ

Muhalefet arasında seçim ittifakından fazlasına ihtiyaç olduğunu belirten HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, son olarak şunları kaydetti: "Türkiye’de millet ittifakı ve cumhur ittifakı diye iki tane blok var. Biz ilk günden itibaren bu iki ittifakın dışında bir yol ve strateji izledik ve buna ‘Üçüncü Yol Stratejisi’ dedik. Siyasi partilerin bir seçim ittifakı ile Türkiye'nin demokratikleşmesine bir katkı sunmayacağını düşünüyoruz. Siyasi partiler arasındaki ittifak Türkiye’de pek çok şeyi değiştirebileceğini biliyoruz yalnız siyasi partilerin ve yalnız seçimler için yapacakları bir ittifak Türkiye demokrasisine bir şey getirmeyecektir.

En geniş anlamda muhalefetin içerisinde yer alabileceği demokratik kitle örgütleri ile, sendikalarla, odalarla, birliklerle, emekçilerle her türlü yatay örgütlenmeyle olabilecek bir demokrasi ittifakında bahsediyoruz. Bir amaç etrafında demokrasi amacı etrafında birleşmiş kişilerin ve kurumların oluşturacağı demokrasi ittifakından bahsediyoruz. Artık bir ittifaktan bahsedilirken AKP-MHP ittifakının diktatöryal bir rejime evrilen iktidarlarını sona erdirmek için demokrasi ittifakına ihtiyacı olduğunu herkes görüyor. Türkiye'de herkes için demokrasi istiyoruz ve demokratik bir sistem kurmak için çalışmalarımızı kesintisiz bir biçimde sürdüreceğiz."