Mezarlık üzerindeki tuvalet duruyor

Edremit Kaymakamı ve kayyumu tarafından 2017’de tarihi Ermeni mezarlığı ve Dilkaya Höyüğü üzerinde yapılan tuvalet halen duruyor.

HDP’li Van Edremit Belediyesi’ne 2016 ‘da kayyum olarak atanan Kaymakam Atıf Çiçekli, 2017’de tarihi Dilkaya Höyüğü ve Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet yaptı. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen tarihi mezarlık ve höyüğün üzerindeki tuvalet duruyor.

HDP’nin, 2014 seçimlerinde büyük oy oranıyla kazandığı Edremit Belediyesi’ne, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun akrabası olduğu bilinen Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli atanmıştı. 31 Mart 2019’a kadar AKP tarafından gasp edilen ve Kayyum Çiçekli’nin yönettiği Edremit Belediyesi’ni, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP farklı bir biçimde kazanmasına rağmen belediye ‘KHK’li aday’ gerekçesiyle AKP’li İsmail Say’a verildi.

Kayyum Çiçekli tarafından Ermeni mezarlığı ve Dilkaya Höyüğü üzerine yapılan tuvalet, aradan geçen üç yıla rağmen halen kaldırılmadı. 31 Mart Yerel Seçimlerinde sonra da Edremit Belediyesi’ni gasp eden AKP, belediyeyi kendi adayına verdi. Yerel Seçimlerin üzerinde 11 geçmesine rağmen mezarlığın üzerinde yapılan tuvalet halen duruyor. Kayyum Atıf Çiçekli tarafından plajla tahrip edilen höyüğün ve mezarlığı üzerine tuvalet ve soyunma kabinleri kurulmuş durumda. Sit alanı olmasına rağmen devlet tarafından hiçbir tedbir alınmadığı için tarihi höyük alanı defineciler tarafından tahrip edilmiş durumda.

5 BİN YILLIK HÖYÜK TAHRİP EDİLDİ

Üzerinde tuvalet yapılan Dilkaya Höyüğü, 1984’te Ege Üniversitesi, Van Müzesi ve Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırmaları Merkezi’nin ortak çalışma alanı olmuştu. Yapılan çalışma sonucunda, M.Ö. 3 bin yılından Ortaçağ’a kadar yerleşim alanı olarak kullanılan Dilkaya Höyüğü’nde birçok tarihi bulguya ulaşılmıştı. Höyük etrafında Urartu dönemine ait 24 urne mezar (yakılan cesetlerin geriye kalan kemiklerin konulduğu delikler) ortaya çıkmıştı. Höyük, kafatasına ‘pencere açma ameliyatı’ ile ilk beyin ameliyatının yapıldığı yer olarak da biliniyor.

ONLARCA İNSAN KEMİĞİ ÇIKTI

Kayyum tarafından 2017’de yapılan tuvalet ve plaj çalışması sırasında topraktan onlarca insan kemiği çıktı. Bir dönem Ermenilerin yaşadığı mahallede, söz konusu mezarlığın Ermeniler tarafından da mezarlık alanı olarak kullanıldığı belirtiliyor. Mahalle aynı zamanda Ermeni Ressam Arshile Gorky’nin doğduğu yer. Mezarlığın üzerinde yapılan tuvaletin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen kaldırılmaması tepki görüyor.