Norveç hükümetinden Kürtlere cevap

İşgalci saldırılara karşı pasif kaldığı için eleştirilen Norveç hükümetinden cevap geldi. Müsteşar Audun Halvorsen, "Saldırılar IŞİD'le mücadelemize zarar veriyor" dedi.

Norveç'te Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Basın Sözcüsü Andam Aziz, 7 Kasım’da Dagavisen gazetesinde bir makale yazdı. Aziz, Norveç hükümetini, Türk devletinin Rojava'ya dönük işgalci saldırıları karşısında pasif kaldığı gerekçesiyle eleştirmişti.

'IŞİD'LE MÜCADELE ENGELLENİYOR'

Dagsavisen gazetesinde ve aynı zamanda hükümetin kendi resmi sitesinde, Müsteşar Audun Halvorsen imzalı bir cevap yayımlandı.

Halvorsen, işgalci saldırıları açıkça kınadıklarını; Türkiye'den saldırıları durdurması, askerleri geri çekmesi ve uluslararası hukuka uygun davranmasını talep ettiklerini belirtti.

"Operasyon bölgede istikrarsızlığın artması riskini taşıyor ve IŞİD'e karşı verdiğimiz mücadelede kaydettiğimiz ilerlemeye de zarar veriyor" diyen Halvorsen, şunları da yazdı:

"Suriye’deki olayların Türkiye’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili de olumsuz sonuçları olabileceği konusunda uzun zamandır endişelerimiz var.

Operasyona eleştirel yaklaştığı için bir kısım muhalif politikacı ve gazeteci tutuklandı. Biz bu durumun sorunlu olduğunu düşünüyoruz ve Türk yetkililerle yapacağımız görüşmelerde bu konuyu onlarla ele alacağız.

'TÜRKİYE'DEN SİPARİŞ ALMAYACAĞIZ'

Şimdilik savunma sanayi ve askeri ürünlerle ilgili Türkiye’den gelecek yeni siparişleri işleme koymayacağız ve geçerli olan bütün anlaşmaları da tekrar ayrıntılı bir şekilde gözden geçireceğiz.

Bizler yakın müttefiklerimiz ve Avrupa Birliği'ndeki ortaklarımızla birlikte Türkiye’nin karşısında durduk ve onları açık bir şekilde kınadık. Bunu yapmaya da devam edeceğiz."

KÜRTLERİN GİRİŞİMLERİ SÜRÜYOR

Norveç'te yaşayan Kürtlerin, hükümet nezdindeki girişimleri de devam ediyor. Türkiye'nin Rojava'ya yönelik işgalci saldırılarına karşı Norveç hükümetinin açık bir şekilde tutum alması için Başbakanlık Ofisinden de randevu istendi.