Oluç: İktidar 2023'e kadar çökecek!

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidarın her açıdan meşruiyetini yitirdiğini belirtti, "İktidar, 2023’e kadar bu koltukta oturamayacak" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Bankacılık Kanunu ile ilgili yeni düzenlemeler içeren kanun teklifine ilişkin Oluç, “2019 krizini 2020’de görmemek için bu teklifi getirmişler. 2001 krizinin kabusunu 2020’de görmemek için bu teklifi getirdiler. Bu teklife dair çok ciddi eleştirilerimiz var" dedi.
Kanun teklifinin halkın ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirten Oluç, “Tam tersine, kendi iktidarını ekonomik olarak sağlamlaştırma yandaş olan bütün kuruluşlar yeniden imkânlar sağlama doğrultusundadır. Altını çizmek gerekiyor, geçen günlerde Hatay’da bir baba açlıktan ve yoksulluktan çocuklarına yemek alamadığı için kendini yaktı. Dün de Konya’da bir TIR şoförü intihar etti” diye konuştu.
Oluç, AKP’nin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve işsizlik gibi sorunlara çözüm üretmediğini, kriz hakkında haber yapanlara da dava açıldığını söyledi.
Oluç, düzenlemenin bir başka hedefinin Kanal İstanbul’a finansman sağlamak olduğunu belirtti.

'BEYAZ TOROS YÖNTEMİ!'

Oluç, partilerinin Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın plakasız bir araç tarafından takip edilmesine ilişkin de "İktidar, 'beyaz Toros' yöntemini kullanmaya başlamış" diye konuştu.
Oluç, yarın görülecek Gezi Davası’nın duruşmasına da dikkat çekerek, "Gezi’yi kriminalize etmek için uydurulmuş bir kumpas” vurgusunda bulundu.

'İKTİDAR KOLTUĞUNDA OTURAMAYACAK!'

Erken seçim tartışmalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Oluç, “Erken seçim derken hangi tarihte olacağını söylemek mümkün değil ama en azından 2023'e kadar bu iktidarın koltuğunda oturamayacağını söylemek mümkün. Dolayısıyla erken seçim ihtimali güçlüdür” dedi.
Partisinin 20 Kasım 2019 tarihinde yaptığı erken seçim çağrısını hatırlatan Oluç, şöyle konuştu: “İktidar kamusal ve demokratik meşruiyetini yitirmiş durumdadır. Bu kamusal ve demokratik meşruiyeti yeniden kazanmak istiyorsa bir erken seçime ihtiyaç vardır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, toplumun ihtiyaçlarına cevap vermemektedir. Bütün kamuoyu araştırmaları Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin toplumun çoğunluğu tarafından destek görmediğini göstermektedir. Dolayısıyla bir erken seçim ihtiyacı vardır ama iktidarın bir erken seçimden köşe bucak kaçacağını düşünüyoruz. Çünkü bütün kamuoyu araştırmaları iktidarın ciddi bir şekilde irtifa kaybettiğini, aynı zamanda bu iktidardaki yorgunluğu parçalanmışlığı gösteriyor.”