Papa Francis, El Sistani ile görüştü

Papa Francis, Irak'taki temaslarını sürdürüyor. Papa, Şii lider Ayetullah El Sistani ile görüştü.

Papa Francis (84), 2 gündür Irak'ta ve burada temaslarına devam ediyor.
Ziyaretlerine dün başlayan Papa Francis, bugün Şii lider Ayetullah Ali el Sistani (90) ile görüştü. Papa Francis, bu sabah Necef kentine giderek El Sistani'yi evinde ziyaret etti. Görüşme 45 dakika kadar sürdü.
Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Irak'taki farklı dini gruplar arasındaki diyalog çalışmaları ele alındı. Açıklamada, "Papa, Irak'ın, bölgenin ve tüm dünyanın iyiliği için farklı dinler arasında karşılıklı saygı ve diyaloğun beslenmesinin önemini vurguladı" denildi.
Papa ayrıca El Sistani'ye, son yıllarda yaşanan şiddet olayları ve güçlükler sırasında "en zayıf durumdakileri, zulme uğrayanları savunduğu" için teşekkür etti.

NELER KONUŞULDU?

Şii lider Sistani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise görüşmede, 'çağımızda insanlığın ve ibadet yerlerinin karşılaştığı büyük zorluklar ve bunların üstesinden gelmede Allah'a olan inancın ve yüksek ahlaki değerlere bağlılığın rolünün ele alındığı' ifade edildi.
Görüşmede Sistani, 'başta işgal altındaki Filistin halkı olmak üzere farklı ülkelerdeki birçok insanın, özellikle savaş, şiddet eylemleri, ekonomik abluka, yerinden edilme, baskı, yoksulluk, dini ve entelektüel zulüm, temel özgürlüklerin bastırılması ve sosyal adaletin yokluğundan dolayı sorunlar yaşadığını' dile getirdi.
Dini ve ruhani liderlerin bu sorunları durdurmada önemli rol oynaması gerektiğini vurgulayan Sistani, ilgili tarafların aklıselime, savaş dilini reddetmeye ve halkların hakları pahasına kendi çıkarlarını genişletmemeye teşvik edilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Ülkedeki Hıristiyanların diğer Iraklılar gibi tüm haklara sahip olması ve güven içinde yaşamasını önemsediğini aktaran Sistani, Irak'ı ziyaretinden dolayı Papa'ya teşekkür etti.
Ayetullah El Sistani'yi ziyaretinin ardından Papa, İbrahim peygamberin doğum yeri olduğuna inanılan Ur ovasında dinler arası buluşmaya katıldı.
Papa Francis, ilk olarak başkent Bağdat’ta temaslarda bulunmuştu. Papa'nın Êzidîlerle de görüşeceği, yarın da Güney Kürdistan hükümeti ile bir araya geleceği belirtiliyor. Papa, Musul'u da ziyaret edip 8 Mart'ta Vatikan'a dönecek.
Bu, bir Papa'nın bu ülkeye yaptığı ilk ziyaret oldu.