Paylan: Soylu iç barış önünde tehdit oluşturuyor

HDP Amed Milletvekili Garo Paylan, Türkiye’de iç barışın önündeki en büyük tehdidin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu söyledi. Paylan, Soylu için “bu dönemin devr-isabıkı” dedi.

HDP’li vekil Garo Paylan, Meclis’te devam eden plan ve bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de ciddi bir umutsuzluğun hakim olduğunu belirten Paylan, “Sokaklara bakın, yüzü gülen insan göremiyorsunuz. Toplumun bir bölümü İçişleri Bakanı’nın yaptıklarına ‘bravo’ diyor. Bir bölümü de ‘arkadaş bu devlet neden zulmediyor bana’ diyor” şeklinde konuştu.

Güvenlikçi kalemlerin son 3 yılda yüzde 150’den fazla arttığına dikkat çeken Paylan, şöyle devam etti: “Çocuğuna pantolon alamadığı için intihar eden babalar var, toprağını ekemeyen çiftçi var, çocuğuna harçlık veremeyen memur var. Bakın öğrenci burslarını yüzde 6 artırabilmişiz. O çocuklar için her 1 lira çok kıymetli. Ama milyarlarca lirayı silahlara harcıyoruz.”

“Bunun çözümü ne?” diye soran Paylan, “Sayın bakan da bugün ‘şöyle vurduk, böyle astık’ dedi sunumunda. Şu bakanın sunumunda insan haklarından, özgürlüklerden, anayasadan bahseden bir tek kelime var mı? Yok. Niye yok? Hep ‘bitireceğiz, bitireceğiz’ dendi” ifadelerini kullandı.

Soylu’nun HDP’li yöneticilere yönelik tehditlerine tepki gösteren Paylan, şöyle konuştu:

“Biz Türkiye’nin 3’üncü büyük partisiyiz. İçişleri Bakanı Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin eş genel başkanını telefon açıp tehdit ediyor. Bırakın demokratik bir ülkeyi bir kanun devletinde bunu nereye koyacaksınız?”

Cumartesi Annelerinin yerlerde sürüklenmesini da hatırlatan Paylan, İçişleri Bakanı’nın iç barış önünde tehdit oluşturduğunu söyledi.

Paylan şöyle konuştu: “Ülkemizin iç barışına en büyük tehdit İçişleri Bakanı’nın tavrıdır. Cumartesi Anneleri’ni yerlerde sürüklemesidir, üçüncü havalimanı işçilerinin kapısını kırıp tutuklamasıdır, en büyük tehdit budur.”

Türk hükümetinin övdüğü kayyum politikalarına ilişkin konuşan Paylan, “Ne savunuyordu AKP ilk kurulduğunda ademi merkeziyetçiliği savunuyordu. Yerel demokrasinin güçlenmesini savunuyordu. Ne oldu? Kayyum politikasına döndü” diye konuştu.

Van’da Ermeni mezarlığının üzerine tuvalet yapılmasına tepki gösteren Paylan, “Bunu hiçbir vicdan kabul etmez. O tuvalet hala insan kemiklerinin üzerinde duruyor” dedi.

HİTLER DE YOL YAPIYORDU

“Yol yapmak, okul yapmak, hastane yapmak devletin görevidir” diyen Paylan, hem tarihten hem de günümüzden örnekler verdi: “Netanyahu da yol yapıyor, Filistinlilerin hali nicedir. Hitler de Almanya’ya en büyük otobanları yaptı ama dünyayı kana buladı. Demokratik barışçıl yollardan yürümediğimiz sürece bu yolun sonu yol değil.”

Paylan, sözlerini şöyle noktaladı: “Tayyip Bey belli bir zaman Davutoğlu’nu öne çıkarmıştı, Emevi Camii’nde namaz kılacaktı, Tayyip Bey bütün ihaleyi ona bıraktı ve Davutoğlu devri sabık olarak kaldı. Bu dönemin de öne çıkan ismi İçişleri Bakanı ve emin olun bir gün gelecek devr-i sabık olarak kalacak ve kimse de arkasından hayırla konuşmayacak.”