Polisario Fas’ı tehdit etti: Tüm askeri noktalar hedefimiz!

Sahra bağımsızlıkçı hareketi Polisario, Fas ordusunun kontrolündeki tartışmalı bir alanı bombaladıktan sonra, askeri gerilimin tırmanacağını duyurdu.

AFP’ye konuşan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı sözcüsü Uld Lukal, “Savaş devam edecek ve tırmanışa doğru gidecek. Fas ordusunun tüm mevzileri hedeftir” dedi.  Sözkonusu cumhuriyet, 1976 yılında bağımsızlıkçı Polisario tarafından ilan edilmişti.

BM tarafından “otonom olmayan bölge” olarak değerlendirilen Batı Sahra sorunu, onlarca yıldır Fas ile Polisario’yu karşı karşıya getiriyor.  Polisario, BM tarafından öngörülen kendi kaderini tayin hakkı referandumu talep ediyor. Bu çöllük geniş bölgenin üçte ikisini kontrol eden Fas ise kendi egemenliği altında bir özerklik planı öneriyor.

Fas’ın 13 Kasım’da Batı Sahra’nın güney ucuna askeri birlikler göndererek, bağımsızlıkçıları çıkarma girişiminden bu yana Polisario “meşru savunma halinde” olduklarını belirtiyor. Sahralı bağımsızlıkçılar güneyde komşu Moritanya’ya giden tek yolu tutuyordu.

Bağımsızlıkçılar, sözkonusu yolun BM çatısı altında 1991’de imzalanan anlaşmaya aykırı olarak “yasadışı” olduğu tepkisinde bulunuyor.

Cumartesi akşamı Polisario güçleri, Moritanya sınırı yakınındaki bu yol üzerinde bulunan Guerguerat yerleşim birimine yönelik dört füze atışı yaptı.

Uld Ukal’a göre, bu geçiş noktası kapatıldı ve alandaki durum kaotik halde.

‘TÜM BATI SAHRA TOPRAKLARI SAVAŞ ALANIDIR’

Uld Ukal, “Bu sadece bir başlangıç. Bu yolu ve bu toprağı kullananlara bir uyarıdır. Tüm Batı Sahra toprakları bir savaş alanıdır ve güvenli değildir” diye uyardı.

Ukal, “Ne Guerguerat ne de Sahra topraklarındaki herhangi bir nokta, Sahravi savaşçılarının füzeleri ve obüsleri karşısında güvende değildir” dedi.

BM öncülüğünde yürütülen ve Cezayir ile Moritanya’nın gözlemci olarak katıldığı Fas ve Polisario arasındaki müzakereler Mart 2019’dan beri askıya alınmış durumda.