‘Roboskî sizin yüzünüzün karasıdır’

Roboskî Katliamı’nın 9’uncu yıl dönümü dolayısıyla birçok merkezde yapılan anmada, katliamın faillerinin yargılanmamasından dolayı “Adalet yerini bulmadı” denilerek, "Roboskî sizin yüzünüzün karasıdır” vurgusu yapıldı.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboskî köyünde 9 yıl önce Türk askerine ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 19'u çocuk 34 sivil, Van, Amed, Dersim, Adana, Hatay, Mersin ve Urfa kentlerinde düzenlenen eylem ve etkinliklerle anıldı. Katliamın faillerinin yargılanmamasına tepki gösterilen açıklamalarda, "Kürt sorunu Roboskî’dir" denildi. 

VAN

HDP Van İl Örgütü, üzerinden 9 yıl geçen Roboskî Katliamı’nda yaşamını yitirenleri yaptığı açıklamayla andı. Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUHAYDER), Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ile çok sayıda partili açıklamaya katıldı. HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Nedim Şipal, benzer bir katliamın farklı bir ülkede olması halinde hükümetin düşeceğine ancak Türkiye'de tek bir kişinin dahi yargılanmadığına dikkati çekti. Şipal, "Bu katliamda sorumluğu bulunanlar adeta ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediyor. Roboskî’de katledilenlerin ailelerine her türlü hukuksuzluk ve adaletsizlik reva görüldü" dedi. 

Faillerin yargılanmamasının yanı sıra katliamda yaşamını yitirenler için Amed'e yapılan Roboskî Anıtı’na da tahammül edilmediğini hatırlatan Şipal, “İnsanlarımızı katleden AKP iktidarı, onların anılarına sahip çıkmamızdan da korkuyor. Roboskî’yi de diğer katliamları da unutmayacağız ve unutturmayacağız. Adalet sağlanıncaya kadar Roboskî’de donan kanımız toprağa karışmayacaktır” diye konuştu.

AMED

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. “Roboskî unutmadık unutturmayacağız” pankartının açıldığı açıklamaya, kentte bulunan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra birçok kişi katıldı. Sık sık “Roboskî’ye adalet, insanlığa adalet”, “Roboskî’nin hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı açıklama, yaşamını yitirenler adına yapılan saygı duruşu il başladı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Ali Eroğlu, Roboskî’de 34 yurttaşın bombalanması emrini verenlere ilişkin 9 yıldır hiçbir şekilde hukuki bir sonuç çıkmadığını dile getirerek, “Adalet yerini bulmadı” ifadesini kullandı.

'ROBOSKİ YÜZÜNÜZÜN KARASIDIR'

TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun ise bu coğrafyada katliamlara uğramak için sadece Kürt olmanın yeterli olduğunu belirterek, Roboskî’deki olayın kaçak mazot veya yanlış istihbarattan olmadığını, olayın tamamen Kürt sorunu olduğunu vurguladı. Hatun, “Bu coğrafyada Kürt olunca ölüm de meşrudur. Roboskî sizin yüzünüzün karasıdır. Roboskî’yle yüzleşin. Kim hangi yanlış istihbaratı verdiyse yargılansın. Dönemin başbakanı çıkıp bu konuyla ilgili bir açıklama yapsın. Bombalar atılırken uçaklar vardı da cenazeyi taşırken neden ambulans yoktu. Çünkü kendileri katletti ve Kürt’tür diye bir ambulans dahi göndermediler bölgeye” dedi. 

Açıklama anıt önüne bırakılan karanfiller ve sloganlarla son buldu. 

DERSİM 

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, Sanat Sokağı’nda açıklama yaptı. “Roboskî’yi unutmadık, unutmayacağız” yazılı pankart açılırken, “Roboskî’yi unutma, unutturma” sloganı atıldı. Açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, devletin savaş uçakları, çoğu çocuk ve genç olan 34 insanı bombalayarak katlettiğini hatırlatarak, katliamın üzerinden dokuz yıl geçmesine rağmen, sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını, başlatılan soruşturmada şüphelilerin isimlerinin tespit edilmeden görevsizlik kararı verildiğini söyledi. Yeşil, “Roboskî katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır. Roboskî’de yaşanan katliamın unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Uluslararası alan dahil tüm hukuk ve siyasi zeminlerde hesap sorulmasını sağlamak için mücadele edeceğiz” dedi.

ADANA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, Roboskî Katliamı'nın yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada yaşamını yitirenleri andı. Açıklamada, Roboskî Katliamı'nın gerçek sorumluların bulunup yargılanması ve adaletin sağlanması talep edildi. 

HATAY 

İHD Hatay Şubesi de yazılı açıklama yaptı. Roboskî Katliamı ile evrensel hukuk anlayışı temel alınarak yüzleşilmesini talep edilen açıklamada, "Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilmesi için geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır. Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır" denildi. 

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü, partinin Toros İlçe Örgütü binasında açıklama yaptı. İHD Mersin Şubesi de düzenlediği basın toplantısıyla katledilenleri andı. 

URFA 

HDP Urfa İl Örgütü'nün yaptığı açıklamaya, partinin milletvekilleri Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı sendika yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Roboskî Katliamı’nın Ankara, Amed ve Suruç katliamlarından farklı olduğunu belirten Öcalan, “Bu patlamalarda paravan örgütler ile katliamlar yapıldı. Ama Roboskî TSK tarafından bir gece vakti yapılan bombardıman ile yapıldı. Cumhurbaşkanı’nın talimatı ile yapılan bir katliamdır. Hiç kimse yargılanmadı. İşte Kürt sorunu Roboskî’dir. Bu göremeyen kör anlayış ile sorunlar derinleşiyor. Her yerde Roboskî’yi haykırarak unutturmayacağız. Yüzleşmeniz gereken bir katliamdır” dedi.