STÖ’ler: HDP'nin kapatılması sorunları büyütecek

STÖ'ler, HDP'nin kapatılmasının sorunları derinleştireceğini, kırılmalara yol açacağını belirtti.

HDP’nin kapatılmasına ilişkin ortak açıklama yapan bölgedeki Sivil toplum örgütleri, parti kapatma talebinin reddedilmesi gerektiğini belirterek, yeni sivil anayasa yapılması çağrısında bulundu.
Kürdistan'daki çok sayıda sivil toplum örgütü, Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik kapatma davası ve Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin gasp edilmesine ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Parti kapatma konusunda Türkiye’nin son derece dramatik bir hafızaya sahip olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşundan bu yana 24 siyasi parti kapatılmıştır. Son olarak 2008 yılında AKP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne dava açılmıştır. Bizler demokrasiye, hukuka ve çoğulculuğa olan inancımız, ilkesel ve ahlaki tutumumuzun gereği o dönemde AKP’nin kapatılmasına karşı çıkmış, bu görüşümüzü de kamuoyuyla paylaşmıştık” denildi.

'DEMOKRASİYE İNANÇ ZAYIFLIYOR'

Türkiye'nin demokratikleşmesinin en etkili yolunun, AB üyeliği sürecinden geçtiğine vurgu yapılan açıklamada, duraksayan, geri bırakılan reform sürecinin kararlı bir irade ile yeniden programlanması gerektiği ifade edildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Siyasi partiler ve seçim kanunları derhal TBMM gündemine alınarak, demokratik bir hale getirilmeli, siyasi partilerin yargı erkinin, keyfi, siyasi ve denetimi mümkün olmayan takdir hakkı ile kapatılmasının önüne geçecek bir düzenlemeye kavuşturulmalıdır. Türkiye'de gerçek demokrasi isteyen çevrelerin işbirliği ile Türkiye'nin temel sorunlarının çözümüne cevap verecek bir içerikle en kısa zamanda yeni sivil bir anayasanın hazırlanması için çalışmalar hızlandırmalıdır."
Demokrasi ve seçimin ayrılmaz ikili parça olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şöyle devam edildi:
"Hiç kuşkusuz demokrasinin en önemli nişanesi seçimdir. Bölgemizdeki birçok il ve ilçe 2016 yılından beri, seçilmiş belediye başkanlarının yerine merkezi yönetim tarafından kayyım olarak atanan vali ya da kaymakamlar tarafından yönetilmektedir. Genel bir uygulama haline gelen kayyım uygulaması demokrasiye olan inancı zayıflatmıştır. Geçmiş tecrübelerimizle de sabit olduğu üzere, siyasi partileri kapatmak suretiyle siyaset kurumunu güçsüzleştirmek ve etkisiz hale getirmek, ülkemizi demokratik değerlerden ve nihai hedef olan Avrupa Birliği üyeliğinden daha da uzaklaştıracağı gibi aynı zamanda siyaset dışı araçların daha da güçlenmesine yol açacaktır.

'SORUNLAR DERİNLEŞECEK, KIRILMALAR YAŞANACAK'

STÖ ve meslek örgütleri olarak; parti kapatma ve milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının ülkemize bir yarar sağlayamayacağını, pandeminin etkisiyle artan ekonomik sorunları daha da ağırlaştıracağını, çoğulculuk ve hukuk devleti ilkesi açısından da kırılmalara yol açacağını düşünüyor ve değerlendiriyoruz. Bu nedenle siyaset kurumunu denklem dışına itecek uygulamalardan vazgeçilmeli, ekonomik, sosyal ve insan hakları alanındaki reformlara öncelik ve hız verilmesinin ülkemizin ve tüm yurttaşlarımızın yararına olacağı kanısındayız.      
Anayasa Mahkemesi’nin HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, AİHM’in daha önce birçok parti kapatma davasında ortaya koyduğu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir. Türkiye’nin geleceği için önemsediğimiz bu görüş ve taleplerimizin dikkate alınmasını temenni ediyoruz.”

İMZACILARIN LİSTESİ

Açıklamada imzası bulunan STÖ ve meslek örgütlerinin listesi şöyle:
"Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Urfa, Van Baroları. Cizre Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Muş Ticaret ve Sanayi Odası, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret ve Sanayi Odası. Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, Van Mali Müşavirler Odası, Bitlis Mali Müşavirler Odası. Diyarbakır, Ağrı, Siirt, Bitlis, Mardin, Şanlıurfa, Van-Hakkari, Batman ve Şırnak Tabip Odası. Diyarbakır, Gaziantep, Urfa, Van, Dersim, Adıyaman,  Hakkari, Bingöl ve Şırnak’ta faaliyet yürüten KESK’e bağlı şubeler. Diyarbakır, Batman, Urfa, Van, Mardin, Hakkari, Malatya, Elazığ, Şırnak,Siirt Bingöl, Tunceli, Adıyaman, Bitlis’te faaliyet yürüten TMMOB’a bağlı odalar. İnsan Hakları Derneği Adıyaman, Ağrı, Batman, Bitlis, Dersim, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Van, Şırnak Şubeleri. Rosa Kadın Derneği, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi, Amed ve Van Şubesi, DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD), Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD), Van Organize Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (VOSİAD), Van Girişimci İş İnsanları Derneği, Van Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Van ÇEVDER-Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şubesi, Demokratik Alevi Derneği Adıyaman Şubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adıyaman Şubesi, Adıyaman Ferhat Derneği.”