Temelli: 24 Haziran’da kara deliğe son vereceğiz

Bodrum’da halk buluşmasında konuşan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, ekonomik krize dikkat çekerek, “Saray bir kara deliktir. Bu deliği kapatmanın zamanı gelmiştir. 24 Haziran’da bu kara deliğe son vereceğiz” dedi.

Seçim çalışmaları kapsamında Ege Bölgesi’nde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, Milas’ta katıldığı bürü açılışının ardından Bodrum’da seçmenlerle buluştu. Bodrum Yalıkavak Pazar yerinde toplanan yüzlerce kişi “HDP halktır, halk burada”, “Selo başkan” diye sloganlar attı. Temelli’nin gelişini büyük bir sevgi gösterisiyle karşılayan yurttaşlar, HDP lehine sloganlar attı.

Burada bir konuşma yapan Temelli, AKP iktidarının 16 yıl boyunca Türkiye’ye yoksulluk getirdiğini ifade etti. 24 Haziran’a giderken AKP-MHP’nin “Kandil Operasyonu” diyerek yine savaş politikalarını gündeme getirdiğini belirten Temelli, “Yok iki kilometre kaldı. Kandile giriyoruz. Oradan geldik, buradan gittik. Maksat bu söylemlerle milliyetçiliği yükseltecek. Halkları karşı karşıya getirecek. Bu toplumun, ülkenin acıları üzerinden iktidar kuracak. Buna izin vermeyeceğiz. Buna hem Kürt anneler hem Türk anneleri izin vermeyecek. Evlatlarımızın üzerinden siyaset yapamayacak. Senden kurtulduğumuz gün, ülkenin önünü açtığımız gün ülkeye onurlu bir barış gelecek. O onurlu barışın altında yüzleşeceğiz. Bütün acılarımızı birlikte dindireceğiz. Bu acılardan beslenenlere bir tek oyumuz bile yok” dedi.

Her seçim zamanlarında iktidarın Kürt halkı üzerinden pirim yapmaya çalıştığını hatırlatan Temelli, şöyle devam etti: “Seçim başlıyor, kardeş oluyoruz, bitiyor bize kurt işareti yapıyorlar. Şırnak, Cizre, Silopi’de bunlar Kürt. Atlıyorlar uçağa Ankara’ya geliyorlar bakıyoruz hepsi kurt oldu. Ne oluyor. Yolda bunlar ne içiyorlar kurt oluyorlar. Seçimlerden sonra çözüm gelecekmiş. Artık sizden çözüm gelmez. Gelse de bizce kabul olmaz. Bu ülkeye çözüm gelecekse, Kürt, Türk, kadınlar, emekçiler, onurlu halklar getirecek. Sizin gibilerin, bu ülkeye getirecek hiçbir şeyi kalmayanlar, ülkeden, iktidardan gideceksiniz. Biz yan yana geleceğiz. Faşizmin duvarını hep beraber yıkacağız.”

“Hastanelere emar aletini kim getirmişse Allah razı olsun” diyerek iktidara gönderme yapan Temelli, “Acilen emara gitmesi lazım. Ülkede ne kadar açılmış tesis varsa ben açtım diyor. Bir eve davet etseniz kapısını açarken ‘burayı da ben açtım’ diyor. Tek yaptığı bir şey açmak. Isparta’dan geçiyor ‘üniversiteyi ben açtım’ diyor. Antalya’dan geçiyor ‘havalananını ben açtım’ diyor. Her şeyi ‘ben yaptım’ diyor. Kobanê'yi de aldı. 2014’ten 2015’e taşıdı. Bir sorun var? Ben doktorlara çağrı yaptım iki gündür doktorlar çalışıyor. Daha teşhis koyamadılar. Belki emar koyar. Çıkmış diyor ‘bunlar ülkeyi satar.’ Neyi satacağız. Bu ülkenin geçmişini, geleceğini sattın. Özelleştirme diye geçmişinde var edilmiş, biriktirmiş ne kadar değer varsa hepsini sattın. Satmaya devam ediyorsun. Şeker fabrikalarını bile satıyorsun. Onlar geçmişteki emekçilerin alın teriyle, vatandaşların vergileriyle yapılmış fabrikalar. Herkes borçlu. Memleket borçlu. 5 yüz milyar dolara yakın borç var. Bu borcun yükünü halk çekiyor. Yoksullukla bedelini halk çekiyor. Biz bu haklarımızı geri istiyoruz. Madem çalışan, üreten biziz o zaman yöneten de biz olacağız. Geleceğimize sahip çıkmalıyız. Bunu için adaletli bir ülkeye ihtiyacımız var. Mücadelemiz adalet mücadelesidir. Yargıda, sokakta, ekonomide tüm haklarda adalet olmalı. Saray bir kara deliktir. Bu deliği kapatmanın zamanı gelmiştir. 24 Haziran’da bu kara deliğe son vereceğiz” diye konuştu.

Termik santrallerle doğanın katledildiğini vurgulayan Temelli, Türkiye’de kanser vakalarının arttığını belirtti. Türkiye'nin dünyada en çok kanser vakalarının yaşandığı bir yer haline geldiğini ifade eden Temelli, sözlerini şöyle tamamladı: “Her şey plansız, yersiz. Bu anlayış yağmacı bir anlayıştır. Burada kıyıyı yağmalar, Efrin’de o halkı yağmalar. Sonra ‘Kürt kardeşlerim’ der. Artık hepimizin yalana karnı doydu. Bunların yalanlarına verecek oyumuz yok. HDP vekilleriyle parlamentoda yerini alacak ve Türkiye halklarıyla beraber Türkiye’nin beklediği çözümü demokratik siyaset için de birlikte örgütleyecek. 24 Haziran’dan sonra, önümüzdeki süreçte demokratik siyaset zemininde, demokratik anayasa sürecinde birlikte çözüm üreteceğiz. Bu savaşa son vereceğiz. Yolsuzluğa son vermenin yolu iktidardan kurtulmaktır. Yoksulluktan kurtulmanın yolu yoksulların iktidara gelmesinden geçer. 24 Haziran iktidara yürüyüşümüzün ilk adımıdır. Hep birlikte 24 Haziran’da sandığa gideceğiz. Oylarımıza sahip çıkacağız.”

Temelli’nin konuşmasının ardından konser eşliğinde halaylar çekildi.