Türk polisi Karadenizli üreticilere saldırdı: Çok sayıda gözaltı

Hopa'da çayda uygulanan kota ve kontenjan uygulamasını protesto eden çay üreticilerine polis saldırdı. Çok sayıda üretici gözaltında.

Çay hasadının başlaması ile birlikte Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) günlük dönüm başına 15 kilogram çay alacağını açıklamasına üreticilerin tepkisi sürüyor. Bugün Rize’nin Fındıklı ve Artvin’in Hopa ilçelerinde basın açıklaması düzenleyen çay üreticileri, uygulanan kotayı protesto etti. Hopa Meydanı’nda bir araya gelerek ÇAYKUR Hopa Çay Fabrikası’na yürümek isteyen üreticilerin önü polis tarafından kesildi. Üreticilerin yürüyüşe geçmesi üzerine biber gazı ile saldıran polisler, 20’den fazla kişiyi gözaltına aldı.
Saldırı ve gözaltıları protesto eden çay üreticileri, gözaltına alınan kişiler bırakılana kadar meydandan ayrılmayacaklarını söyledi. Öte yandan polis saldırısı sırasında baygınlık geçiren 2 kişi de hastaneye kaldırıldı.

'ÇAY ÜRETİCİSİ İSYANDA'

Rize’nin Fındıklı ilçesinde de bir araya gelen çay üreticileri, Fındıklı Merkez Camisi önünde basın açıklaması düzenledi. Üreticiler adına basın açıklamasını okuyan Fatma Özlem Ortahisar, "Çayda kota ve kontenjan uygulanmakta, üreticiler özellere mahkum edilmekte, özeller ise neredeyse devletin açıkladığı taban fiyatın yarısı kadar fiyata çay alımı yapmaktadır. Çay üreticisi isyandadır" dedi.

Basın açıklamasında konuşan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy da özel sektörün ‘zarar ediyor’ bahanesi ile çay fiyatını sürekli düşürdüğünü belirtti.