Türk yargısı Sivas Davası'nı zaman aşımına uğratmak istiyor

Sivas Katliamı Davası'nın firari sanıklarının yargılandığı davanın duruşması yine ertelendi. Avukatlar, "Amaç davayı zaman aşımına uğratmak" dedi.

Zaman aşımına uğrayan Sivas Katliamı Davası'nda dosyası ayrılan üç firari sanığın yargılandığı davanın duruşmasına, katliamda yaşamını yitiren Hollandalı Carina Cuanna için Hollanda Büyükelçiliği ilk kez görevlendirdiği gözlemciyle katıldı.

Duruşmayı Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kemal Peköz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Servet Ünsal, Yıldıray Kaya'nın yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi, insan hakkı savunucusu izledi.

Dosyası ayrılan ve firari olan sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ile Murat Karataş’ın yargılandığı duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, “27 yıldır bu dava dosyasını takip ediyoruz. Hollanda vatandaşı Carina Cuanna da katledildi, onların da bu davaya katılması için mücadele ediyoruz. Onlara buradan teşekkür ediyoruz, gözlemci olarak bugün buradalar. Bugün bu dava açısından bizim için yeni bir gün, bunun zabıtlara geçmesini talep ediyorum. Hollanda’nın davaya avukat tayin etmesini talep ediyorum” diye konuştu.

Karababa ailesinin avukatı Özgür Piroğlu, duruşmada Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun dinlenmesi için Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne 15 Ocak 2021’de dilekçe verdiğini hatırlattı.

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun, "Derneğimizin davaya dahil olmasını talep ediyoruz” diye belirtti.

'GÖSTERMELİK YARGILAMA YAPILDI'

Davanın avukatlarından Şenal Sarıhan da, zaman aşımına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Üç sanığın adreslerinin tespiti ve iadelerinin hızlandırılmasını talep ediyoruz. Bu sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına rağmen firari sanıkların hala getirilmedi. Bizim talebimiz bu sanıkların getirilmesi önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Katliama 15 bin kişi katıldı ve gerekli kanıtlar toplanmasını istiyoruz. Göstermelik bazı kişiler yargılandı, 33 kişi ağırlaştırılmış müebbet alırken diğerleri beraat aldı. Yargıtay’ın aleyhlerinde idam cezası ile yargılanması istenen sanıklar salıverildi ve yurt dışına çıkarıldılar. Bu insanların nasıl yurt dışına çıktığı sorgulanmadı. Asıl bu eylemi yapanları mahkemede göremedik, şu anda bilmiyoruz. 10 Ekim-Der dahil olma talebinde bulundu yerindedir, eğer Sivas katilleri bulunsaydı Suruç, 10 Ekim ve yeni yeni katliamlar gerçekleşmezdi.” 

'YENİ KATLİAMLARA YOL AÇILDI'

“Bu insanların yakalanmaması yeni katliamların önünü açmıştır” diyen Sarıhan, “Hukuki bir kuşkumuz var, bu insanlar getirilmiyorsa bir hukuk açığı olduğunu gösterir” dedi.

Avukatların taleplerini reddeden mahkeme heyeti firari sanıklar hakkında yazılan müzekkerelerin beklenmesine karar vererek, bir sonraki duruşmayı 9 Haziran 2021 tarihine erteledi.

'ZAMAN AŞIMI' UYARISI

Avukat Piroğlu, Haziran’a ertelenmesine tepki göstererek, davanın zaman aşımına uğratılmak istendiğini yakın bir tarihe alınması gerektiğini ifade etti.

Sivas Katliamı davasının firari sanıklar yönünde görülen dava 2023 yılında zamanaşımına uğrayacak.