Van STK’lardan ‘açlık grevi’ açıklaması

Van’da bir araya gelen sivil toplum örgütleri, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 75 gündür süren açlık grevinde gelinen kritik aşamaya dikkat çekerek, duyarlılık çağrısında bulundu.

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve yüzlerce siyasi tutsağın İmralı’da yaşanan tecridi kırmak için sürdürdüğü açlık grevi kritik bir aşamada bulunuyor.

Grevlere ilişkin araya gelen Van Barosu, Özgürlükçü Hukukçular Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Van Temsilciliği, Van Hakkari Tabip Odası ve TUHAY-DER Van Şubesi Yöneticileri ortak bir basın deklarasyon yayınlayarak kamuoyuna ve hükümete çağrıda bulundu.

Basın açıklamasında konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Van Temsilcisi Sevim Çiçek, Türkiye’de hemen her dönemde yaşanan hak ihlallerinin son birkaç yıldır yoğun bir şekilde devam ettiğini vurguladı.

Özellikle çözüm sürecinin bitirilmesi ve OHAL ilanından sonra bu ihlallerin had safhaya ulaştığını kaydeden Çiçek, “Açlık grevi eylemi gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır” dedi.

Çiçek, tutsakların hukuksal haklarına ilişkin yasa maddelerine dikkat çekerek, buna rağmen özellikle İmralı cezaevinde aile ve avukat görüşü hakkının uzun süredir yapılamadığını hatırlattı.

Çiçek, “Avukat görüşmelerinin engellenmesi ile geliştirilen tecrit hem ulusal mevzuata hem de Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırılık teşkil etmektedir” diye belirtti

Leyla Güven’in sağlık durumuna da işaret eden Çiçek, diğer tutsakların açlık grevlerinin de kritik eşiğe doğru ilerlediği uyarısında bulundu.

Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinde 5 tutsağın açlık grevinin 37’nci gününde olduğunu hatırlatarak, tutsaklara disiplin cezalarının verildiğini belirten Çiçek, periyodik sağlık kontrollerinin de doktorlar tarafından değil, yardımcı sağlık personeli tarafından yapıldığını kaydetti.

Çiçek, “Açlık grevi tutuklu hükümlülerin düzenli ve usulüne uygun kontrollerinin yapılması, B1 vitamini, tuz, şeker ve karbonat takviyesi almaları hayati önem arz etmektedir” dedi

Sivil toplum örgütleri Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve geniş bir çerçevede yayılan açlık grevi eylemlerinin geçmiş dönemlerdeki gibi olumsuz sonuçlanması için Adalet Bakanlığı ve TBMM insan hakları Komisyonu’nu çözüm üretmeye ve tarafı oldukları uluslararası sözleşmelere uymaya çağırdı.

STK’lar, Türk Tabipler Birliği’nin sağlık süreçlerine müdahil olmasına izin verilmesi, cezaevi kapılarının bağımsız heyetlere açılmasını ve kamuoyundan da vahim sonuçların önüne geçmek amacıyla daha fazla çaba harcamasını talep etti.