'Yastık altında Dolarımız, eğitime verecek paramız yok'

EHP Gençliği, ekonomik kriz ve eğitim sistemiyle öğrencilerin özel okullara mahkum edilmesini Kadıköy’de yaptıkları, “Parasız eğitim istiyoruz” yürüyüşüyle protesto etti.

EHP Gençliği, ekonomik kriz koşullarında öğrencilerin özel okullara mahkum edilmesini Mehmet Ayvalıtaş Parkı’ndan Süreyya Operası önüne yaptıkları “Parasız eğitim istiyoruz” yürüyüşüyle protesto etti. “Yastık altında Dolarımız eğitime verecek paramız yok” yazılı pankartını taşıyan EHP’liler, iktidarın, “Dolar bozdurun” çağrısına taşındıkları altı boş yastıkla tepki gösterdi. Sık sık “Parasız eğitim istiyoruz”, “Patronlara bütçe öğrenciye fatura”, “Eğitim hakkı engellenemez”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarını atan gençler, AKP’ye “Yastık altında bozduracak Dolarımız yok” mesajını verdi.

‘DOLARLARI BOZDURUN DEMEK HALKLA ALAY ETMEKTİR’

Süreyya Operası önünde EHP Gençliği Genel Temsilcisi Ömer Kabakçı açıklama yaptı. Türkiye’nin tarihinin en büyük ekonomik krizine doğru gittiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Kabakçı, Dolar her geçen gün artarken, hükümetin ekonomik krizi üzerini “dış güçler” söylemiyle kapatmaya çalıştığına işaret etti. Krizin fabrika ve şirketlerin özelleştirmesinden, kamulaştırmayan ekonomik politikaların nedeniyle meydana geldiğini belirten Kabakçı, hükümetin ise gelmekte olan ekonomik krizin çözümü olarak insanlara yastık altındaki dolarları bozdurmayı önerdiğini hatırlattı. “Bu ülkedeki insanların, gençlerin yastık altında bir doları yok” vurgusunu yapan Kabakçı, “Yurtdışında yıllardır dolar rezerv edenlerin asgari ücret alan insanlara dolarlarınızı bozdurun demesi halkın durumundan bihaber olanların halkla alay etmesinden başka bir şey değildir” diye tepki gösterdi.

BİNLERCE ÖĞRENCİ EĞİTİM HAKKI ALAMIYOR

Bu ekonomik kriz en çok da gençleri etkilediğine dikkat çeken Kabakçı, şunları kaydetti: “Bu yıl gerçekleşen iki sınava baktığımızda eğitim almak isteyen gençlerin eğitimsizliğe sürüklendiğini görüyoruz. Liseye Geçiş Sınavı’nda yüz bine yakın öğrenci herhangi bir liseye yerleştirilmedi ya da İmam Hatip’lere mecbur bırakıldı. Bu durum öğrencileri ve aileleri temel lise, kolej gibi paralı eğitim veren okullara mecbur bırakıyor. Zaten ekonomik krize giden ülkede, zaten aylık geliri ortalama olan ve Türkiye’nin büyük çoğunluğunu kapsayan ailelerin çocukları eğitim almak için çalışmak ekstra gelir elde etmek zorunda bırakılıyor. Bunun sonucunda da binlerce öğrenci eğitim hakkını alamıyor. Üniversite öğrencileri için ise durum farklı değil. Devlet üniversitelerinde istediği bölümü kazanamayan öğrenciler ülkenin her yerinde açılan ve çoğunluğu bir binadan ibaret olan özel üniversitelere gitmek zorunda kalıyor. Barınma hakkı devlet tarafından sağlanmadığı için özel yurtlarda kalmak zorunda kalıyor. Belki de aylık harçlığının hepsini ders kitaplarına vermek zorunda kalıyor. Bizler, bu ülkenin öğrencileri, gençleri eğitim almak için özel üniversitelere, özel yurtlara mahkum kalmak zorunda değiliz. Bu sorunun kökten çözümü için parasız eğitim istiyoruz. Devlet, ülkedeki bütün öğrencilere parasız eğitim verme, barınma hakkı sağlama hatta aylık gelirini karşılamak zorundadır.”

Parasız eğitim mücadelesinin bu açıklamayla son bulmayacağını vurgulayan Kabakçı, gençleri ve öğrencilere mücadele etme çağrısında bulundu.