35 şehirden kadınlar Berlin'de buluştu

35 şehirden kadınlar, başkent Berlin'de buluşarak, panel ve atölyeler düzenledi. Etkinlikte Leyla Güven'e destek çağrısı da yapıldı.

Almanya genelinde ikinci kadın ağı oluşturmak  ve feminist grevi örgütlemek için 35 şehirdeki yerel gruplardan oluşan 300'e yakın kadın, başkent Berlin'de hafta sonu bir araya geldi. Ağ oluşturma buluşması, 'Grev metotları nelerdir? Başkalarının tecrübelerinden öğrenmek‘ konulu panelle başlatıldı. Arjantin'den Ligia Niuna Menos, İtalya'dan Silvia Nounadi Meno hareketlerinden temsilciler, Polonya kadın grevi aktivisti Marta ve 1994 yılındaki grevde yer alan Gisele Notz panelde tecrübelerini anlattı.

'LEYLA GÜVEN'E DESTEK VERELİM'

Yine İran'daki kadınların mücadelesi ve örtünme zorunluluğu ve emperyalizm de panelde tartışıldı. Kürt bir kadın aktivist, Kürt kadınının mücadelesini anlattı, göç etmek zorunda kalan, Almanya'da yaşayan Kürt kadınların greve katılacaklarını dile getirdi. "Leyla Güven, yüz günü aşan bir açlık grevinde ve talebi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ve diyalog sürecine tekrardan başlanmasıdır. Bunun için tüm kadın kurum ve örgütlerini bu direnişe destek vermeye çağırıyoruz" dedi.

Buluşmada uluslararası ağın oluşturulması, medya ve basın ayağı, anti Müslüman ırkçılığı ve ortak talepler farklı atölyelerde tartışıldı.

Buluşmanın sonunda kadınlar, küçük bir sokak eylemi yaparak Berlin'in işlek olan Karl-Marx-Alle Caddesi'ni trafiğe kapattı. Kadınlar, Leyla Güven'le dayanışma dövizlerini de taşıdı.

SONUÇ BİLDİRGESİNDEN

Etkinliğin sonuç bildirgesindeki ortak talepler ise şu başlıklarda oldu:

"Başvurusunu yapan kadını tehlikeye atma yerine desteklemek. Ötekileştirmeye ve  parçalanmalara, Alman ve göçmen kadınların arasındakı sınıflandırmalara son. Kadınlara karşı şiddete karşı etkili mücadele etmek. Çok cinsiyetli ve çift cinsiyetli insanların, kendi vücudu ve cinsiyeti üzerinde haklarının olması. Toplumun her kesimi için çocuk kreşlerinin olması. Engelli kadınlar için sınırları kaldırmak. Almanya'nın silah ve savaş politikasının sonlandırılması."

Kadınların programıyla ilgili daha fazla bilgi için şu site incelenebilir: https://frauenstreik.org/