6 Kürt kadın siyasetçi Amed’de anıldı

Fransa’nın başkenti Paris ve Kuzey Kürdistan’ın Silopi kentinde Türk devletinin katlettiği kadın devrimciler, Amed’de anıldı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile 5 Ocak 2016’da Silopi'de katledilen Fatma Uyar, Sêvê Demir ve Pakize Nayır için bir anma etkinliği düzenledi.

Anmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan ile HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ katıldı.

DBP Bağlar İlçe Örgütü binası salonuna yapılan etkinlikte "Sara'lardan Sêvê'lere mücadeleci kadınlar komplocu zihniyeti boşa çıkaracak" yazılı pankart salona asıldı.

Anma etkinliği katledilen 6 Kürt siyasetçinin yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Sinevizyon gösterimi sırasında duygulu anlar yaşanırken, "Jin jiyan azadî" sloganı atıldı.

Anmada ilk konuşmayı yapan HDP Milletvekili Dersim Dağ, kadın siyasetçilerinin uluslararası komplo ile yaşamını yitirdiğini belirtti.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de bu katliamların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo ile yakından bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Aydeniz her iki katliam için “iktidarların darbesi” tanımını kullanırken, hesap soracaklarını kaydetti.

TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, Kürt kadın mücadelesinin bugün tüm dünyada yankılandığına işaret ederek,  “Özgür kadın fikriyatı tüm dünyaya yayıldığından kaynaklı PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde tecrit uygulanıyor. Çünkü özgür kadın hareketi Öcalan’ın düşüncesidir” dedi.

6 Kürt kadın siyasetçi için yazılan şiirlerin de okunduğu anma etkinliği “şehit namirin” sloganı ve alkışlarla son buldu.