8 Mart’ta kadınlar direniş mesajı verdi

Toronto, Peine, Frankfurt ve Amsterdam’da 8 Mart için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kanada’nın Toronto kentinde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı 8 Mart dünya kadınlar gününü kutlayarak, açlık grevi direnişlerine dikkat çektiler.

Toronto Kürt Halk Merkezi’nin organize ettiği etkinliğe Kanada’da faaliyet gösteren kadın kurumlarının yanı sıra yüzlerce kadın aileleriyle birlikte katıldı. Salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK-YPJ ve YGP’nin bayrakları ile açlık grevi direnişinde olan eylemcilerin fotoğrafları asıldı.

Etkinliğe Toronto’da 56 gündür açlık grevi direnişinde olan Yusuf İba da katıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan İba, kadın direnişine dikkat çekerek şunları söyledi: “Değerli kadınlar, kadınların yok sayılması yeni bir şey değildir bu tarihsel bir şeydir. Ortadoğu cehenneminde özelde de Kürtlerin yaşadığı ülkelerde DAİŞ belasının Tayyip Erdoğan zihniyeti ile birleştiği 21. yüzyılda devletlerin, koca koca orduların görüp de kaçtığı DAİŞ belasını Kürt kadınları durdurdu ve bitirdi.

Leyla arkadaş da bir kadın, bir anne o koca yüreği ile çok ciddi bir sorumluluk yüklenip bizi de yol arkadaşı yaptı ve birlikte direniyoruz. İlk gün dedik ki ‘biz bedeli ne olursa olsun bu eylemi sonuna kadar sürdüreceğiz’. Bugün de diyoruz biz hastalanınca, kötü olunca bırakmayacağız ancak tecrit kalkar ve başkan Apo’nun özgürlüğü önündeki şartlar oluşursa bırakacağız. Kadınların mücadele azmine güveniyoruz ve sizlerle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Özgür önderlikle özgür Kürdistan’da kadınların yarattığı özgür yaşamı yaşamak dileğiyle 8 Mart dünya kadınlar gününüzü kutluyorum” dedi.

Konuşmadan sonra ise sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ardından da yapılan konuşmaların ardından Kürdistanlılar Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti.

PEINE

Almanya’nın Peine kentinde de 8 Mart vesilesiyle bir panel düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan panelde kadın siyasetçi Leyla Birlik ve YJK-E üyesi Hakime Yousef birer konuşma yaptı.

Leyla Birlik şunları söyledi: “Kadınlar tarihte şunu anladı, eğer kadınlar örgütlenmezse, direnişte yapamaz ve devlet sistemi onları hep küçük görür ve ötekileştirir, Leyla Güven gibi direnen kadın yalnız olmadığı için bu direnişe başlatmıştır ve Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kırmak için bedeni açlık grevine vermiştir. Onun rakibi hiçbir şey ellerinde gelmiyor, sadece faşistçe saldırmaktadırlar.

Kadınlar tarihte ötekileştirildi, köleleştirildi ve satıldılar, fakat hiç bir zaman kapitalizm sisteminde günde o kadar kadın katledilmedi. Biz kadın olarak şimdi tarihin en kötü döneminden geçiyoruz ve buna karşı durmak için örgütlenmeyiz. Kürt kadınların mücadelesi sadece Kürtler için değildir, bütün dünyadaki yaşayanlar içindir. Bu dünyayı kötülükten kurtaracağız, sadece insanlar için geçmiyor aynı zaman hayvan ve çevrimiz içindir.”

Kadınları bu şekilde görmenin politik olduğunu söyleyen Hakime Yousef ise, “Asla bu rezillik siyaseti kabul etmeyeceğiz, toplumu ötekileştirenler kadınla başlattığını artık çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra soru cevap ile panel devam etti. Panel sloganlarla ve kadınlara sarı güllerin dağıtılması ile sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Eyleme katılan Kürt kadınlar, Öcalan’a yönelik tecridi protesto etti, Leyla Güven ve açlık grevcilerini selamladı.

YJKE-Hessen tarafında organize edilen yürüyüş, Frankfurt HBF’de başladı. Yürüşe Frankfurt, Gissen, Mainz, Offenbach, Wiesbaden, Hanau, Limburg, Bingende’den gelen yüzlerce kadının katıldığı yürüyüş saat 14.30 başladı.

Yeni Kadın ve ADHK sol örgütlerin destek verdiği eylemde Kürt kadınları ulusal kıyafetlerini giydiği, YPJ flamalarının taşındığı eylemde kadınlar 2 km boyunca Almanca “Yaşasın 8 Mart Dünya Kadınlar günü”, “Biji berxwedane Leyla Güven”, “Biji berxwedane YPJ”, “Jin, Jiyan, Azadi”, sloganları eşliğinde Römerplatz’a gelen kadınlar burada bir miting yaptı.

Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardında başlayan mitingde YJK-E Hessen adına Vildan Dirik bir konuşma yaptı.

“Biz kadınlar hayatlarımıza sahip çıkmaktan, dünyayı ve içinde bulunduğumuz haksız ve cinsiyetçi sistemi değiştirme kararlılığımızdan asla vazgeçmediğimizi bir kez daha gösterdik. 2018 yılı boyunca devam eden ve 2019 yılına devrettiğimiz olağanüstü bir kadın isyan dalgasıyla girdik. Dünyanın her tarafında biz kadınlar eşitsizliğe, haksızlığa, adaletsizliğe, milliyetçiliğe, ırkçılığa ve her türlü şiddete karşı öfkemizi sokaklara taşıdık” diyen Dirik, erkek egemenliğine ve bu egemenliğin doğurduğu her türlü kırıma ve çöküşe karşı “biz de varız ve bu dünyayı değiştirecek güçteyiz” mesajını verdiğini söyledi.

Konuşmalar ardından 8 Mart’a ilişkin Almanca bildiri okunması ve sloganlarla eylem sona erdi.

AMSTERDAM

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Hollanda’nın Amsterdam kentinde yapılan miting ve meşaleli yürüyüşle kutlandı.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Kürt Kadın Hareketi’nin de yer aldığı Enternasyonal 8 Mart Komitesi’nin çağrısı ile Hollandalı, Kürdistanlı, Türkiyeli, Arjantinli, Filipinli, Afrikalı, İran- Afganistan ve Hollanda’da yaşayan pek çok ulustan Dam Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, burada önce bir miting yaptı.

Alanda yapılan konuşmalarda, Avrupa ve dünyada artan kadına yönelik şiddete, sömürüye ve kadın katliamlarına ve yayılan kadın grevine dikkat çekildi ve şiddete, sömürüye, cinsiyetçiliğe karşı kadın mücadelesinin de birleşerek büyüdüğü belirtildi.

SKB temsilcisinin 8 Mart kadın grevi ve taleplerini anlatan konuşması Hollandaca, “Hayır Hayırdır! 8 Mart mücadele günüdür resmi tatil olmalıdır” sloganlarıyla karşılandı. Konuşmada Leyla Güven’in direnişi selamlandı ve alanda “Leyla ile dayanışma”, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları yankılandı.

Erkek ve devlet şiddetiyle katledilen kadınları anmak için yapılan görsel sunumda kısa tanıtımlarla Hannie Schaft, Ivana Hoffman, Sakine Cansız, Hümeyra, Arjantin’de, Filipinler’de, İran’da ve dünyada katledilen kadınlar anıldı.

Rode Morgen Korosu’nun dillendirdiği kadın ve direniş içerikli marşların ardından kadınlar, meşalelerle yürüyüşe geçtiler. Yürüyüşte, “8 Mart mücadele günüdür resmi tatil olmalıdır! Jin Jiyan Azadi! Leyla’nın Mücadelesi Bizim Mücadelemizdir- Enternasyonal dayanışma!” Sloganları kitlesel olarak atıldı.

Kürt Kadın Hareketi ve SKB’liler, Leyla Güven ve açlık grevlerini öne çıkaran pankart ve bayraklarıyla yürüdüler. Yürüyüşün ardından salon etkinliği yapıldı.