İHD: Türk askeri mahkemelere güvenip tecavüz ediyor!

İHD, İpek Er'e tecavüz eden ve ölümüne sebep olan Türk Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tutuklanmamasına tepki gösterdi, Türk askerlerinin mahkemelere güvenip tecavüz ettiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) Kürdistan'daki şubeleri ve kadın komisyonları, İpek Er Davası'na ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Batman'ın Beşiri ilçesinde yaşayan İpek Er, 7 Temmuz 2020 de Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, uzman çavuş olarak görev yapan Musa Orhan’ın kendisine karşı gerçekleştirdiği cinsel saldırı suçu nedeniyle şikâyetçi oldu. Yaşadığı cinsel saldırı ve psikolojik yıkıma dayanamayan İpek Er 16 Temmuz 2020'de bir mektup bırakarak intihar girişiminde bulundu. Ağır yaralı olarak yakınları tarafından Batman Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İpek, 34 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra tedavi gördüğü hastanede, 18 Ağustos'ta hayatını kaybetti" denildi.


'CEZA KONU BİLE OLMADI'


Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
"Musa Orhan savcılık soruşturması kapsamında 16 Temmuz'da gözaltına alınmış, ifadesinin ardından tutuklamaya sevk edilmiş ancak adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.
Cezasızlık bu coğrafyada başta kadın ve çocukların yaşam hakkı olmak üzere genel hak ihlallerinin en büyük zırhı oldu. Olmaya da devam ediyor. Kamunun gücünü arkasına alarak bu suçları işleyen hiçbir failin etkili bir ceza aldığına şahit olmadık. Dün görülen İpek Er Davası da bunun kanıtlarından biri oldu. Mahkeme salonuna kadınların sesini kısmak, kamuoyuna yönelik bilgi paylaşımının engellemek niyetiyle sinyal kesici konulması yargılama sürecinin fotoğrafını da ortaya koymaktadır. 
Mahkeme heyeti, Musa Orhan’a 'nitelikli cinsel saldırı' suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. Kararda 'iyi hal' indirimi uygulayan heyet, cezayı 10 yıla düşürdü. Karara ilişkin mahkeme heyetinden bir şerh düşüldü. Bu şerh tutuklanması için gerekirken beraatini istemeye yönelik bir şerhti. Kamu gücünü kötüye kullanmaya yönelik ise hiçbir cezai yaptırım uygulanmadı ve ceza konusu bile olmadı. Kolluk kuvvetlerinin kamunun gücüne güvenerek özellikle bölgemizde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik olan taciz, tecavüz ve baskısını kabul etmiyoruz! 
İpek Er ve nice diğer kadınlar için adalet demeye devam edeceğiz! Şiddetsiz ve özgür bir yaşam hakkımızdır!"


Açıklamadaki imzacılar şöyle:


"İHD Amed Şubesi 
İHD Batman Şubesi
İHD Mardin Şubesi 
İHD Şırnak Şubesi 
İHD Hakkari Şubesi
İHD Van Şubesi 
İHD Urfa Şubesi
İHD Adıyaman Şubesi 
İHD Siirt Şubesi
İHD Ağrı Şubesi
İHD Maraş Şubesi
İHD Kars Temsilciliği."